Ieri m-am lovit de o problemă de care cred că abia am reușit să scap. Bine, nu am reușit eu ieri, dar sunt pe drumul cel bun.
Vedeți voi, am mai “cântat” eu pe aici că m-am apucat să mănânc mai sănătos. Odată cu acest lucru, trebuie să învăț să și gătesc.
Fac o paranteză: eu sunt un dezastru în bucătărie. De obicei, dacă vreau să fac ceva, rămân la piure-ul meu și la air-fryer-ul meu… În schimb, soția face o mâncare de se pun vecinii la rând la ușă…
Cu toate acestea, ambiția mea prostească este să învăț să gătesc lucruri mărunte, cum ar fi:
- Un ou ochi la tigaie tras / o omletă / să îmi fierb niște ouă;
- Un piure de cartofi;
- O ciorbă;
- O friptură;
- Un orez fiert;
- Ceva dulce.
Astea sunt așa, chestii de urgență fără de care nu prea ai putea trăi. O să îmi ziceți că sunt magazine de catering ce pregătesc mâncare, ce mă stresez așa. Sau și mai bine, găsesc direct de cumpărat din Auchan sau alte hypermarket-uri de genul. Ei bine, când cumperi de acolo și vezi cum băltește uleiul deasupra mâncării, te lipsești ca Adam de Rai.
Cumva, ultimul pe listă a fost orezul fiert. Orezul care este procurat de la mama lui, din Dragonul Roșu, adus direct din China. Orez Basmati ce nu prea merge el folosit la pilaf de orez, ci fiert cu niște legume maxim.
Și aici avem o problemă existențială, anume: mereu ard orezul. Sună cumva stupid, știu, dar până am înțeles eu ce e de făcut, am simțit miros de ars, așa că m-am întors de urgență să văd ce și cum și am constatat că am orez negru (și nu așa l-am cumpărat).
Ei bine, am stat de vorbă cu master chef-ul de la mine din casă și mi-a explicat ce e de făcut să nu se mai repete greșeala:
- Se face estimarea cantității de orez la fiert. Dacă ai o cană de orez (și mă refer efectiv la o cană, ca de lapte), se pune într-o oală care poate fi acoperită cu capac.
- La o cană de orez, în aceeași oală se adaugă o cană și jumătate de apă.
- Sare, că am reușit și performanța să fac orez pentru oamenii care suferă de inimă. Totuși, nu puneți multă sare pentru că orezul atrage apa ca buretele când fierbe.
- Dacă puneți și legume (spre exemplu, adăugați niște broccoli), măriți cantitatea de apă la 2 cani.
- Se pornește focul la intensitate mare și se lasă până dă în fiert.
- În momentul în care apa fierbe, intensitatea focului se dă la minim, se pune un capac peste și se lasă 10 minute la fiert.
- La jumătatea timpului de fierbere, amestecați orezul bine.
- După fierbere, amestecați încă o dată orezul și lăsați oala cu capacul pus alte 10 minute.
Teoretic, cam asta e procedura. Practic, dacă ai deviat un pic de la ea, faceți orez brun imediat. Chiar ieri am reușit să-l ard. Dar nu am luat în calcul legumele care sorb și ele apă.
(Sursă foto: Freepik)