În tehnicile ăstea industriale, ca inginer, mereu am fost învățat că costurile primează și produsele trebuie să fie fabricate cât mai ieftin, la costuri cât mai mici, dar să fie cât mai scumpe.
Vedem asta și în viața de zi cu zi, inclusiv la ceea ce mâncăm. Suntem dispuși să dăm bani pe hrană inclusiv care, din punct de vedere nutrițional, are o gălăgie de compuși, doar pentru că e un pic mai ieftină.
Și cine ar fi de blamat pentru asta? Uitându-ne la situația economică ce ne înconjoară, observăm că aproximativ 40% din persoanele din România trăiesc pe salariul minim pe economie. Așa că ei vor da mai puțini bani pentru a se chibzui.
Ei bine, eu unul aleg ca la calitatea pieselor să nu umblu. Dar ce pot face, și vă sfătuiesc și pe voi, e să vă optimizați materialele pe care le folosiți.
Iau un ultim exemplu din proiectele mele de lemn despre care am să vă dau mai multe detalii într-o altă postare: căsuțe de lemn cu rol de agățătoare pentru chei.
Ei bine, pentru ele, am făcut câteva calcule înainte de a efectua orice debitare. Iar rezultatul a fost ceva de genul:
Rezultă astfel că pentru 15 bucăți (atâtea am avut de făcut) m-am încadrat în 2 foi de placaj de 1200x600x10. Am încercat prin orice altă variantă și nu am ieșit la un consum optim oricum ar fi fost.
Astfel, am putut minimiza costurile de producție și, totodată, prețul în cazul în care vreți să le comercializați.
Încadrarea de mai sus a fost făcută cu ajutorul unui program de proiectare mecanică, pe numele lui AutoCad, cu o licență de student. Bineînțeles, ceea ce vedeți mai sus desenat se poate face și pe hârtie cu creion și linie. Un pic de desen (tehnic ar fi bine) să cunoaștem, să știm că dacă placajul are 1200 mm lungime, putem să îl desenam la 240 mm pe hârtie A4. Așa iese o scară de 1:5 în execuție.
Vă mai vând un pont: există un soft ce, pentru acomodare, oferă 180 de zile de probă cu el, cu toate funcționalitățile lui. Se numește “Cutting Optimization Pro” și are și meniu în limba română. Iar dacă vă dezvoltați afacerea, merită investiția pe viață într-o licență de la ei cu doar 55 de euro. Vă spun, face toți banii.
Puteți da materiale doar pe lungime (de pildă, calculăm din o grindă de 40×40 mm la o lungime de 4m cum încadrăm 3 cadre de mese de așa natură încât să cumpărăm cât mai puțin material) sau și bidimensional (el optimizează tăieturile și pe lungime, și pe lățime și face încadrare pentru pierderi cât mai mici).
În concluzie, încadrați piesele de executat cât mai optim pentru voi și cât mai eficient. Nu doar consumul este important, chiar și numărul de tăieturi este pentru că acesta deservește manopera și timpul vostru. And time is money!