Noptieră elegantă

Unele piese de mobilier pentru casă le-am cumpărat de la IKEA. Trebuie să recunosc că multe piese de la ei sunt de o calitate mai bună față de alte locuri. Am mai zis că am un cadru de pat făcut din lemn masiv (de brad, rășinoase, dar lemn masiv oricum) și sunt foarte mulțumit de el. Și a avut și un preț bun.

Însă am vrut să îmi pun și amprenta personală (de parcă nu mi-aș fi pus-o până acum) pe tema mobilierului făcut de mine. Ca atare, am vrut să fac eu noptierele pentru camera în care dormim.

Dar nu am vrut să le fac așa, cu una cu două: să dau 2 găuri și să le prind în șuruburi. Nu, nene, am vrut să fie cu poliță dedesubt, unde să poți depozita, la nevoie, diverse acareturi, dar am vrut să nu se vadă nici o îmbinare la ea.

Iar pentru asta, am folosit 2 chestii mari și late:

  • Prezoane de lemn cu un capăt pe filet metric (M6 mai exact), alături de piulițe filetate și îngropate în lemn (apropo, se găsesc și la bucată).
  • Dibluri de lemn și adeziv de lemn.

Materialele necesare pentru 2 noptiere:

Scule?

  • Fierăstrău pendular.
  • Autofiletantă cu burghiu de Ø8 pentru lemn și unul de Ø10.
  • Burghiu de Ø28 (de fapt e o freză).
  • Ruletă și creion.
  • Șlefuitor.
  • Opțional: Fierăstrău circular de mână.

O mențiune scurtă: nu mai zic nimic de scule de mână. Dar țineți minte de aici încolo că operațiile făcute cu scule electrice pot fi făcute și manual. Dar durează mai mult și ieșiți de acolo cu mușchi, nu jucărie.

Mi-am debitat plăcile la 300×500, 4 bucăți, foarte repede, iar picioarele le-am tăiat la 430 mm. Înălțimea totală ar fi 450 mm (430 piciorul, 18 blatul si 2 mm un burete dacă e nevoie).

Ăstea sunt cotele de găuri pe unde trec picioarele, de la poliță.

Și aici e frumusețea ingineriei: am pus 2 câte 2 plăcile debitate una peste alta, le-am prins între ele cu niște scoci și, în timp ce am dat gaură în placa de deasupra (care reprezintă polița), vârful frezei mi-a marcat sub gaura viitoare de Ø10 pentru piulița ce se îngroapă.

În vârful picioarelor am înfiletat prezoanele și le-am și prins direct de blatul superior. Practic, dacă nu vreți poliță, aici vă puteți opri din tot ce faceți, că aveți o noptieră. Nu e ea cea mai stabilă, dar este stabilă.

Însă polița o va și rigidiza, iar pentru așezarea ei, mi-am confecționat niște distanțiere de 140 mm pe care să stea sprijinită. Am găurit să străpungă și piciorul prin poliță, iar apoi cu adeziv am băgat diblurile pe acele găuri.

O oră mai târziu, după ce totul s-a întărit, am șlefuit, am rotunjit muchiile, mi-am aranjat vopsitul cât să îmi iasă cum am vrut eu și a rezultat ce vedeți în poza postării. N-aș vrea să exagerez, dar totul mi-a luat 2 ore să execut. Deci a fost ceva rapid și eficient totodată.


Lăsați un comentariu