Probabil cu toții vă aduceți aminte când erați tineri și ați avut bunici la țară, deși aș putea spune că se aplică și în unele orașe, cum simțeați mirosul ăla proaspăt de cosit. Spre exemplu eu la Curtea de Argeș de fiecare dată aveam parte de chestia asta pentru că se cosea mereu în spatele blocului.
Păi când venea Iunie simțeai mirosul de fân cosit de la o poștă, ce să mai, știai „Bă, a venit vara!” în momentul ăsta. Se apropia vacanța de vară, concedii, tot.
Ei bine, mirosul ăsta de fân proaspăt aducea cu el încă o chestie: oboseala și sudoarea bărbaților pe frunte. O știți? Erau oamenii negrii de la bronz și munciți de curgeau apele pe ei.
Inclusiv la liceu aveam niște băieți de care îți dădeai seama că merg la coasă. Se vedea, nu îndrăznea nimeni să se ia de ei. Și nu mă refer la modul „Ce faci mă?” Nu, să se ia de ei cu scopul de ceartă. Acum sunt foarte multe chestii contra bullying-ului, doar că pe vremea mea încă era valabilă bătaia de la băieții șmecheri ai liceului. Dar de oamenii ăștia munciți nu se apropiau niciodată.
În zilele noastre s a inventat însă o sculă care, cu mâna pe inimă vă spun că dacă n-ar fi, ar trebui să dau cu coasa. Și n-aș fi știut să dau, am încercat și era să rămân șchiop. Cositoarea îți ia toată munca din picioare, doar te miști stânga – dreapta cu ea și aia e.
Ce e de fapt cositoarea?
Fac mențiunea asta pentru că există mai multe scule prezente pe piață ce cosesc: pentru mine, cositoarea reprezintă motocoasa cu motorul în ghiozdan, în spate, ce se prinde pe ham.
Acum, există diverse variante, de la ieftine la scumpe. Cele scumpe te țin o viață dar se pretează în special dacă asta faci zilnic, ca o afacere. Investești într-o sculă calumea să poți rezolva pe toată lumea. Un exemplu sunt cele de la Husqvarna, care sunt scule foarte bune.
Dar eu am una de la Micul Fermier, firmă românească cu piese din China. Anterior am tras pe un Ruris și fac treabă, gândiți-vă că o am de ceva ani și tot dau cu ea.
Ele vin standard echipate cu disc de cosit. Discul acela cu dinți mulți, de multe ori, chiar și cu pastile Vidia, care sunt foarte dure până la prima piatră.
Pe lângă o cositoare ok pentru curte, obligatoriu este să aveți protecție când cosiți cu ea. Față de coasa manuală, aia normală, cositoarea aruncă tot ce găsește în fața ei. Nu vă șade bine cu pietre în picioare sau, mai rău, în ochi.
Recomandarea minimă de protecție ar fi:
- Haine lungi, în special pantaloni și opțional bluză. Știu că e cald de nu poți mișca un deget când cosești, dar nici cu picioarele roșii să pleci de acolo nu ai vrea.
- Încălțăminte adecvată, de preferat, bocanci de vară. Din considerente de teren accidentat, urzici, viețuitoare ce mișcă sau pietre ce sar, papucii nu sunt o soluție.
- Vizieră de protecție. Pot fi folosiți și ochelari de protecție doar, dar dacă porți ochelari (subsemnatul e în situația dată), cu 2 perechi nu prea faci față.
Nu cosiți fără apărătoare! Din motive de siguranță în principal, dar apărătoarea are o formă și o poziție care ajută să culcați cu ușurință iarba la pământ (nu o mai luați încă o dată la mână).
P.S. O să mai pun scule de grădină, diverse, într-o secțiune nouă intitulată „Grădinărit”. Consider utilă această categorie să fie separată, nelegată de activitatea de la țară, cu toate că acolo sunt testate marea majoritate.
(sursă foto: Freepik)