Montajul unei prize

În toată aventura asta a noastră cu casa de la țară, am schimbat destul de multe la ea. Practic, am cam lăsat doar pereții în picioare, în rest, ce a fost de schimbat am schimbat.

Am mers pe principiul: “Dacă tot ne-am apucat de stricat și am deschis șantier, hai să îl deschidem până la capăt și să facem tot ce e de făcut, să nu mai deschid alt șantier și mâine”.

Același lucru l-am zis și cu instalația electrică. Am luat-o de la 0, păi hai să fie zero, nu un nivel intermediar. Am scos totul la ras din pereți și am pus nou.

Ultima verigă la o instalație electrică întotdeauna va fi la prize și întrerupătoare. Și, cu toate că ar trebui să fie ceva uzual montajul unei prize, acest articol este în special dedicat celor ce nu au schimbat niciodată o priză în casă.

Cum să vă explic eu, sigur vă veți lovi de această situație la voi acasă, cu nevoia de a schimba o priză. Poate ați folosit ceva de o putere mai mare, solicitând-o, sau poate cine a montat-o înainte nu a montat-o cum trebuie, a lăsat un contact imperfect și s-a oxidat foarte rău contactul.

Oricum ar fi, dacă montajul unei prize este făcut incorect, poate da naștere unor mari probleme în casă. Se poate ajunge la a lua foc inclusiv și să nici nu vă dați seama, că sunteți plecați de acasă. Hai că sigur aveți în memorie măcar o știre de la TV “Incendiu astăzi la … Surse spun că incendiul a pornit de la o instalație electrică executată necorespunzător.”

Înainte de toate, mai fac următoarea mențiune: preferați întotdeauna lucrurile de calitate. Chiar dacă există “prizele românești“, cele așa vestite de ceramică (între noi fie vorba, ceramica aia e doar bază suport, nu asigură o răcire suplimentară prizei), ar trebui toate elementele să fie calitative: contactul unde se pune firul, modalitatea lui de prindere, prinderea ei în perete.

Întradevăr, în zilele noastre, prizele întrunesc anumite standarde, altfel nu ar ieși pe piață la vânzare. Dar eu unul vă sfătuiesc să mergeți întotdeauna pe un singur drum: calitate. Eu vă sfătuiesc să mergeți pe Gewiss.

Aici intervin 2 situații:
  • Mergeți pe instalație electrică nouă, cum am mers și eu: de preferat ar fi să alegeți sistemele modulare, pentru o execuție mult mai ușoară și posibilitatea diversității. Exemplu:
    • Ai un modul cu 4 sloturi. Poți folosi 2 prize duble, cu ștecher european, 1 priză dublă și 2 simple, cu ștecher italian, poți în loc de un ștecher simplu să pui întrerupător sau chiar și priză TV.
  • Vreți să înlocuiți o priză existentă: de cele mai multe ori, prizele vechi au fost executate pe doze rotunde, simple. Singura soluție acolo este să cumpărați o priză normală, de calitate. Recomand tot Gewiss.

Nu fac reclamă la Gewiss, electricianul cu care am lucrat, datorită experienței lui, mi-a recomandat Gewiss, după ce a trecut și el prin mai multe firme.

Aici este prezentarea tipului de priză (dublă) de la Gewiss. Include și posibilitatea de montaj a ei, cu schemă dată de către cei de la Gewiss.

În videoul de sus se vede cum se montează tot sistemul pentru prindere în perete. Iar doza ce se zidește ar fi aceasta, pentru prinderea de mai sus.

Aici e prezentat cum ar trebui conectate firele. Dacă sus e fază, jos va fi nul și invers. Tocmai d-asta sunt și scrise inversat.

Firele ce intră în acele sloturi ar trebui să fie pe culorile din poză propriu-zis. În general, cum am zis, standardizarea culorilor conductorilor electrici impune:

  • Albastru pentru nul;
  • Maro pentru fază;
  • Galben/Verde pentru împământare.

Firele dezizolate se vor introduce în fiecare slot, având în prealabil șuruburile slăbite. După introducere, strângeți (dar destul de temeinic) șuruburile pentru un contact bun.

Sfat:

Folosiți conductori din plin, nu lițat. În cazul în care sunteți nevoiți să folosiți conductor lițat, fie îl cositoriți la capătul ce intră și se strânge cu șurub, fie folosiți papuci dedicați pentru montajul acestora. Nu strângeți șurubul direct pe fir lițat. Nu va face contact cum trebuie, acolo vor apărea schimbări de temperatură și există riscul apariției unui contact imperfect.

Evident, cum am mai zis și în trecut, dacă vă e frică sau nu vă pricepeți, chemați un electrician autorizat să vă facă lucrarea. Cu acest articol măcar știți să verificați cumva ce face electricianul acolo.


Lăsați un comentariu