A rămas ca pe hol să pun parchetul laminat pe jos, după ce am nivelat totul cu polistiren de 2 cm. Asta pentru un plus de valoare și înfrumusețare. Pentru că orice ar zice lumea, parchetul laminat schimbă cu totul aspectul camerei fără să ne dăm seama.
Pozele sunt de la o altă lucrare în care am ajutat pe cineva la montat de parchet laminat. La momentul montării la mine acasă nu am apucat să fac nici o poză că, nah, era concentrat să termin și să pun parchetul cum trebuie. Aveam un pic de emoție cu tot ceea ce înseamnă montajul parchetului datorită nivelării anterioare făcute.
Însă totul a fost bine și rezistă și la momentul actual fluierând parchetul acolo, fără prea multe bătăi de cap. De altfel, montajul parchetului poate fi făcut și de o singură persoană, dar preferabil ar fi să fie 2 persoane dacă aveți cameră mai mare.
La montajul parchetului laminat, eu prefer să așez foaia cu lungimea paralelă cu latura cea mai lungă a camerei. Este mai eficient și mai ușor de instalat astfel. Și se începe de la un capăt care are clipsul în sus.
Fac aici o mențiune: vorbim de parchet laminat cu clips VarioClic, deoarece acesta e predominant pe piața de bricolaj românească. Nu vorbim de parchet laminat din lemn masiv sau mai știu eu ce. That’s a story for another time.

Când se începe montajul, se lasă un luft de 8 mm de la marginea peretului, pe perimetru. Se face chestia asta pentru că, cu toate că parchetul este laminat, este din lemn și lucrează în special la umiditate. Așadar, la margine se observă cum am tăiat dintr-o bucată de parchet niște distanțieri. Asta pentru că parchetul avea 8 mm grosime.
Acest joc din nou vă ajută dacă pereții nu sunt drepți. Dacă trebuie să aveți bucata mai lungă, nu ar fi o problemă la tăiat, însă dacă trebuie să fie mai scurtă, ea va avea un colț mai aproape de perete (ceea ce nu este rău, dar există spațiu unde să se așeze acel colț).
Vorbind de tăiat, la capătul cursei, parchetul se întoarce din poziția în care se montează la 180 de grade peste cap și se face marcaj și tăietură pe acea zonă:

De tăiat se taie cu un fierăstrău pendular cu pânză dedicată pentru parchet laminat. Dacă folosiți orice altă pânză, fie se va strica pânza datorită durității parchetului, fie veți rupe marginile parchetului la tăiere. Iar aspectul la îmbinări va fi execrabil.
Eu prefer mereu să asamblez un rând întreg pe lungime și apoi să apelez la cealaltă persoană pentru a putea îmbina tot rândul cu ceea ce a fost asamblat anterior. Asamblarea (rândului în cazul de față) se face cu poziționarea clic-în-clic a rândurilor, iar rândul ce se montează se pune la un unghi înclinat în sus pentru a-l putea asambla.
Mic truc pentru asamblare:

Cu o bătaie de palmă ușoară, dar fermă, se asează rândul. Ar trebui să se audă un clic când totul s-a așezat cu frumos. Și tot așa până la cap de cursă, unde veți avea de făcut și tăieturi pe lungime pentru a încadra ușor plăcile la perete.
Pentru tăietura pe lungime, vă sfătuiesc să vă trasați doar măsurând cu ruleta de pe perete. Eu am ăncercat să fac aceeași teorie cu întorsul la 180 de grade și nu mi-a ieșit cum trebuie. Așa că, pentru a nu prăpădi materialul, ar fi de preferat să trasați măsurând cu ruleta.
Cam asta-i toată filozofia parchetului laminat. Dacă sunteți un pic îndemânatici, sunt sigur că o familie de 2 persoane pot face asta fără probleme. Montajul la ce vedeți mai jos mie mi-a luat 4 ore, deci timpul nu ar trebui să fie un impediment.