Montajul cablurilor în perete

După ce mi-am tras sufletul, m-am apucat de montajul cablurilor în perete. Am crezut că va fi o treabă ușoară, o treabă ce va merge unsă de la sine. Nu a fost să fie, m-am extins pe 3 weekend-uri cu chestia asta.

Totul pleacă de la tabloul de siguranțe către dozele de legătură pe camere. Acum, există 2 variante prin care se pot trage cablurile, și anume:

  • La fiecare priză sau întrerupător se va pune o doză de legătură și se va merge cu fir continuu (mă rog, continuu, vor fi nade la fiecare doză pentru a putea face bifurcație către priză/întrerupător) de la tablou către camere.
  • Se fac doze principale în fiecare cameră și o doză master de legătură pentru acele doze principale.

Am optat, la îndemnul electricianului, pentru cea de-a doua soluție, astfel:

După cum vedeți, de la tabloul electric, am plecat cu 3 fire de 2.5 mm² pentru prize, 3 fire de 1.5mm² pentru lumină și, separat de toate astea, încă 3 fire de 4 mm² pentru anexa aferentă (bucătărie și baie). Ele sunt marcate cu culori diferite în schemă.

De altfel, am avut holul ce s-a legat direct la camera 3 și cămara ce a fost legată la prima cameră.

Lumina a fost separată, plecată din Doza Master pentru toate becurile (6 la număr, că mai era unul și la colțul casei)

Începeți cu montajul dozelor, ce se montează cu ipsos special pentru electrică. Se poate folosi și alt tip de ipsos, este ignifug, avantajul celui pentru electrică este că nu se întărește așa repede și îl poți folosi pentru fixarea dozelor ușor. Într-o oră în schimb s-a întărit de n-ai ce de el, îl mai dai jos cu ciocanul. O să observați că dacă puneți mâna pe ipsos după o oră, simțiți cald.

Observația nr. 1:

Folosiți un cod de culori pentru fire. Când m-am apucat să scot firele din pereți, toate erau cu înveliș roșu, mai puțin cele de lumina, care erau cu înveliș maro. Nu știai care e faza, care e nulul. Cu creionul de tensiune sau cu degetul și cu “Doamne ajută!” le găseai.

Ca exemplu, eu am mers pe roșu pentru faza, negru pentru nul și galben/verde pentru împământare. Deși nu asta e standardul pentru electricitate (standardul implică maro la fază și albastru la nul, pentru cei ce vor să meargă strict pe standard), am mers pe culorile astea învățat fiind din mecanica auto.

Observația nr. 2:

Toate cablurile se vor trage prin tub de copex. Marele avantaj al copex-ului este rezistența lui la foc: este ignifug. L-am testat cu mâinile mele, l-am pus pe foc și a ieșit de acolo afumat, dar întreg. Dacă se întâmplă ceva cu firele în perete (pentru că am explicat că firele cel mai sigur stau îngropate în perete), copex-ul ține flacăra departe.

Am folosit Copex de la Dietzel de 16 mm, la îndrumarea electricianului. Pe lângă faptul că este de o calitate mult mai bună comparativ cu celelalte, principalul atu al lui este că încap 6 fire de 2.5 mm² simultan pe acest tub. Practic, dacă mergi la 2 prize, poți merge cu un singur tub, deci cu un singur șanț în perete.

Traseele au fost remarcate în perete de așa natură încât să încapă numărul necesar de tuburi copex: 2 de la tablou către doza master + 1 către bucătărie, apoi câte au fost necesare înspre a ajunge la fiecare doză. Și am tăiat din nou în perete unde a fost necesar (am bombănit singur, din nou).

Tot ce înseamnă copex am tras pe lângă perete și am debitat în prealabil ca să nu mă chinui cu cablurile apoi (cu o marjă de 1 m pe plus, că am folosit metrul rămas spre exemplu la coborârile către întrerupătoare de la doze.) Cablurile le-am tras prin copex cu o sculă ce mi-a schimbat viața. La propriu. O să fac un tutorial separat strict pentru scula asta, că ajută extraordinar.

De prins tuburile în perete, din loc în loc se prinde tot cu același ipsos menționat că mai sus. Am prins cam din 30 în 30 de cm și obligatoriu pe colțuri pentru a putea fi dirijate cum trebuie.

Motivul pentru care nu am apucat să termin într-un weekend, chiar dacă am avut un layout ca mai sus, este că efectiv m-am blocat cu toate cablurile în brațe și n-am mai știut pe unde să le trag și pe unde nu. Am reușit să trag doar partea de lumină și camera din mijloc. Și de ținut cont că am lucrat doar în primele 2 camere, camera mea a rămas la liber, nu m-am atins de ea.

Weekend-ul următor m-am dus calm, cu răbdare și m-am apucat de seria doi de tras cabluri, după ce m-am văzut cu electricianul că aveam oricum în cap să fac o treabă în prima cameră (dacă nu vă dați seama de pe layout, o să vă explic în următorul articol.)

ATENȚIE!!!

Orice intervenție asupra instalației electrice ar trebui făcută de un electrician autorizat! Dacă nu vă pricepeți sau vă este frică, nu vă apucați de lucru! Aici găsiți instrucțiuni, însă nu pot controla ce greșeli se fac în practică. Tocmai de aceea explic și greșelile, pentru ca voi să le evitați pe cât posibil!


Lăsați un comentariu