Aud multă lume cum că a început deja să își monteze anvelopele de iarnă, în special pe cei ce au deja o casă undeva la munte. În unele zone, temperaturile deja au început să scadă și chiar și eu mă pregătesc să fac demersul ăsta.
Vreau azi să vă dau câteva sfaturi pentru cei ce schimbați anvelopele pe aceleași jante, pentru că sunt unele lucruri de care trebuie să țineți voi cont și cumva ar trebui să fiți atenți la aceste aspecte pentru o experiență ok de condus.
- Asgiurați-vă că vulcanizarea unde faceți schimbul este un service câtuși de cât de încredere. De ce? Aparatura lor poate fi modernă sau nu, dar important dacă aceasta este certificată și verificată metrologic. Fiind un service de încredere, aceste lucruri se fac. Colțul străzii evită să facă asta.
- La fiecare schimb de anvelope, înlocuiți și valvele de pe jante. E și păcat să demontezi anvelopa, să ai acces la valvă și să nu o înlocuiești. Eu personal prefer să le înlocuiesc și iarna, dar și vara, pentru 40 de lei în plus.
- Echilibrarea anvelopelor e în strânsă legătură cu vulcanizarea de încredere pentru că acele aparate sunt verificate metrologic, iar oamenii care le utilizează sunt oameni cu experiență. Mi s-a întâmplat personal să montez anvelope de iarnă (chiar în sezon) și după ce am făcut echilibrarea la ei, să îmi bată volanul. Am mai făcut o echilibrare ulterior.
P.S. Pentru cei care zic că volanul bate de la discurile de frână. Așa este, se poate, dar doar când pui frână. Dacă la viteză, în mers, bate volanul, cauzele sunt multiple dar în nici un caz de la frână, cât timp pedala de frână nu e atinsă. Pot fi rulmenți, capete de bară, pivoți sau echilibrarea jantelor. De cele mai multe ori, ultima e cea mai des întâlnită, anvelopa fiind direct în contact cu solul.
- Dacă achiziționați anvelope noi, mergeți pe cumpărarea de anvelope acreditate UE, cu acele semne și insigne ce denotă: gradul de frânare pe umiditate, eficiența de combustibil și nivelul de zgomot în mers. Clasele încep de la F la A, în ordine crescătoare în funcție de indicele mai bun (A fiind cel mai bun). Faceți o investiție bună și luați ceva cu un coeficient bun, mai ales cu puțini decibeli. O faceți pentru comfortul si siguranța voastră.
- Fiți atenți la toți indicii stipulați în cartea mașinii la achiziția unei anvelope de iarnă. Un exemplu ar fi: Anvelope 235 / 65 R 18 110 H XL, cu următoarele explicații:
- 235 reprezintă lățimea roții, care este stipulat în cartea mașinii (CIV) și trebuie respectat ca atare.
- 65 reprezintă procentul suprafeței de contact a anvelopei în rulare cu carosabilul. În cazul de față avem 65% din 235 de mm. Și acesta e stipulat în CIV și trebuie respectat.
- R18 este diametrul jantei, stipulat în CIV și trebuie respectat. De altfel, ăsta e primul indicator după care cumpărați anvelopele pentru că doar așa le puteți monta pe jantele dumneavoastră.
- 110 este indicele de încărcare în sarcină a anvelopei. El corespunde acestui grafic și în cazul de față duce 1060 de kG pe anvelopă.
- H este indicele de viteză al anvelopei (ce viteză maximă poate suporta acea anvelopă). H reprezintă 210 km/h. E un aspect de luat în calcul pentru cei ce locuiesc în Germania și frecventează Autobahn-ul cu viteze foarte mari.
- XL reprezintă destinația lor pentru mașini SUV / 4×4.
- Tot în cadrul anvelopei, fiți atenți la DOT-ul de fabricare. În timp ce un DOT de maxim 2 ani este foarte fezabil, dacă luați anvelope Second-Hand, un DOT de peste 5 ani face ca acea anvelopă să fie supusă riscurilor. Cauciucul se întărește în timp.
- La strângerea roților pe mașină, fiți atenți ca acestea să fie strânse la cuplul declarat de producător care este în general 110 Nm. Plus/minus, dar în proximitatea acestei valori este situat. În cazul în care băieții de la vulcanizare vor strânge prezoanele cu pistolul pneumatic, rugați-i să vă lase pe voi să vi le strângeți cu cheia de roți. În cazul unei pene pe stradă, vă veți mulțumi.
Nu în ultimul rând, faceți lucrul ăsta din timp pentru a evita îmbulzeala la cozi. Una e să stai 20 de minute pentru înlocuire, alta e să stai 3 ore.
(sursă foto: Freepik)