Mitul opririi motorului în timpul regenerării.

Circulă de foarte mult timp un mit în rândul oamenilor pasionați de mecanică, un mit care nu știu dacă face mai mult rău decât bine, anume, mitul opririi motorului în timpul regenerării DPF-ului.

Legenda spune că dacă mașina a început regenerarea DPF-ului, motorul nu ar trebui oprit chiar dacă ajungi la destinație. Mai degrabă ar trebui urmărit ca motorul să rămână pornit până ce aceasta se termină.

Hai să le luăm pe rând și încercăm să vorbim despre acest lucru atât tehnic, cât și practic pentru că degeaba m-aș pune eu acum să vă explic foarte tehnic, din punct de vedere al unui inginer dacă eu nu încerc să fac o analogie cu omul de rând, un utilizator obișnuit al unei mașini.

Ce este DPF-ul?

DPF-ul este un acronim pentru Diesel Particle Filter. El se ocupă cu filtrarea particulelor nocive rezultate în urma combustiei motorinei în camera de ardere (pentru că am înțeles din explicația abrevierii că se aplică la motoarele Diesel). Aceste particule de fapt compun funinginea depusă pe elementele principale ale motorului ce fac evacuarea gazelor arse.

DPF-ul ăsta a fost montat începând cu Euro 4 ca o măsură suplimentară de a capta această funingine înainte de a fi evacuată în atmosferă. Arderea ei se face prin suplimentarea de combustibil în camera de ardere care crește temperatura de ardere și duce la curățarea acestei funingini.

Acum că am înțeles ce e DPF-ul, cum ne dăm seama că l-au apucat bâzdâcii regenerării?

Sunt câteva semne pe care le vezi, în special dacă mașina stă pe loc:

  • Crește consumul la relanti de la 0.6L/100km la aproximativ 1L/100km.
  • Unele mașini au ca prevedere creșterea relantiului, astfel forțând alimentarea cu motorină în plus. (Varianta asta e mai ineficientă pentru că nu se modifică raportul stoechiometric, ci doar volumul de combustibil și aer din motor).
  • Ventilatorul de răcire pornește permanent cât timp are loc regenerarea.
  • Apare un miros pregnant de încins, uneori apărând chiar și fum pe eșapament.
  • Pentru motoarele echipate cu Start/Stop, acesta se dezactivează.

Analizând toate acestea, foarte multe persoane iau în calcul ca atunci când regenerarea are loc, motorul să nu se oprească. Acest mit e dus la un nivel superior prin efectuarea de drum lung necesar doar pentru regenerare. Pe scurt, am văzut oameni cărora le-a pornit regenerarea DPF-ului și au plecat 30 de kilometri la plimbare, doar ca DPF-ul să-și facă mendrele.

Vă spun doar o singură logică pentru care am numit aceste fapte un mit: dacă era necesar, producătorii puneau în bord un mesaj „DPF REGENERATING” și știați că nu puteți opri motorul până nu se termină. Mai mult de atât, sigur se făceau comenzi pentru a bloca oprirea acestuia dacă era necesar.

Așa că voi, oameni de rând care v-ați cumpărat un Diesel și v-ați nimerit la sfârșitul cursei, ajunși la destinație cu mașina în regenerare, opriți motorul și mergeți în casă. Mașina va porni regenerarea cu ocazia primului drum lung, chiar dacă e necesar să țină mai mult timp regenerarea pornită.

Criminal pentru acesta este mersul în oraș deoarece cantitatea de combustibil ars este foarte mare, ineficient, iar depunerile de cenușă cresc foarte mult. Personal am observat la Land Rover-ul meu că dacă stau în trafic mai mult de cinci minute, nu mă mișc și regenerarea e pornită, aceasta se va opri și va reporni la drum întins.

Motivul este creșterea temperaturii în camera de ardere, temperatură care se transmite mai departe pe eșapament. DPF-ul are încorporat în senzorii lui ce raportează mașinii și senzori de protecție la supratemperatură. Nu vreți să vedeți eșapamente aprinse că nu le mai puteți opri din ars. Am văzut pe viu cum s-a aprins un BMW în trafic și n-am mai avut ce-i face (vezi poza).

Așadar însăși mașina știe că dacă e de oprit regenerarea de urgență, o face și mai pornește ea când o fi. Iar atunci când o aveți pornită, o să vedeți cel puțin un consum mărit. La un drum lung cu regenerarea pornită am consum și cu 0.7L/100km mai mare față de normal (vorbind de cel mediu).


Lăsați un comentariu