Mic truc pentru nivelarea podelei

Bănuiesc că nu a fost dată uitării ramforsarea podelei de pe hol. Podea care era din lemn masiv, o podea care dacă ar fi trebuit să o schimb, mi-aș fi blestemat soarta și toți sfinții, că sub ea era un beci.

Vedeți voi, beciul ăla era un beci mic, un beci în care nu putea intra, dar puteai depozita cu măiestrie toate podoabele grădinii acolo.

Noi fiind copii de oraș, iar locația nu este PERMANENT locuită, beciul acela este nefolosit. Totodată, să pun punga cu cartofi acolo și să mi se verse mă va face să intru-n beci să îi adun. Apăi, bagă tu animalul la 1.83m într-un beci de 1m. Târâș, grăpiș adun cartofii ăia înșirați? Mai bine îi las acolo până putrezesc…

Mno, renunțăm la beci. Dar vreau podeaua dreaptă. Încarc cu 1 m³ de pământ / nisip / ciment? Păi nu doar că trebuie să văd cum mă descurc de atâta beton, dar tot deranjul pe care îl fac pentru a purcede la chestia asta, deja mă luase cu tremurici.

Oricum eu acolo am vrut să pun parchet laminat, după cum se va vedea în pozele de mai jos. Iar ramforsarea a fost făcută temeinic, puneam 11 jucători de fotbal la o miuță acolo și nu se clintea podeaua. Deci din punctul ăsta de vedere, nota 10.

Un truc pe care mi l-a explicat un meșter este să folosim polistiren extrudat pentru nivelare. Acum, depinde cât de mare e suprafața de nivelat și cât de mare e diferența de nivel.

Eu am avut o diferență de 15 mm, așa că am folosit polistiren de 20 și am cioplit efectiv în el. Așa, ca Brâncuși am cioplit să îl fac pe forma podelei și l-am pus pe podea. Apoi am pus parchetul peste și a ieșit la nivel.

Oricum sub parchet trebuie pus polistiren, dar se pune d-ăla de 5 mm, subțirel, nu se pune polistiren așa gros. Doar că, având nevoie, e un truc foarte bun. Și confirm la un an de la montaj că nu am joc la parchet deloc, deci nu vorbesc din povești de adormit copii.

Știți unde mai merge folosit pentru nivelare & economie de material? Când torni șapă la drept. Pe lângă faptul că e un foarte bun izolant, poți face o podea dreaptă înainte de a turna șapă uniformă fără mari bătăi de cap.

O observație totuși la toată povestea asta: folosiți doar polistiren EXTRUDAT! Nu EXPANDAT. Am lăsat link-uri să vedeți diferențele dintre ele, dar marea diferență stă în densitatea lui. În timp ce polistirenul expandat este de o rezistență mecanică infimă, foarte mică, dar un foarte bun izolator termic, cel extrudat are o rezistență mecanică mult mai mare, care se vede și la încercarea de a-l rupe.

Cel din urmă se rupe foarte greu, cu zgomot chiar, și lasă o fibră internă ce pare foarte densă, nu este la categoria „bule de aer”. Tocmai densitatea lui îi conferă acel element cheie pentru a putea fi folosit în timp ce jucați țurca pe el.


Lăsați un comentariu