Mezelurile în dietă: un pic de atenție

Spun că de ceva vreme eu mă tot concentrez pe a trăi un pic mai sănătos. În februarie se vor face deja 2 ani de când tot fac experimente și am ajuns la o concluzie destul de evidentă pentru toată lumea:

Echilibrul e tot ceea ce conteză.

Ce înseamnă asta? Nu ar trebui să ne abținem de la nimic, dar ar trebui să avem un echilibru. Iar echilibrul poate fi dat de o numărare a caloriilor înainte de toate. Să facem un exercițiu de imaginație:

  • Avem o limită de 2000 de kcal pe zi. O poți atinge foarte ușor la o masă dacă mănânci numai prostii, dar poți alege asta și la celelalte 2 mese să mănânci doar salate.
  • Aceeași limită de 2000 de kcal pe zi poate fi echilibrată în 3 mese destul de bogate care să aibă aproximativ 700 kcal per masă. Iar aici se poate strecura și un ceva dulce, să zicem.

Iar exemplele pot continua cu nemiluita. Problema se pune (că de fapt aici voiam să ajung) prin greșeli pe care nu le luăm în seamă, iar unele din ele sunt mezelurile. De ce?

Mezelurile sunt niște mâncăruri cu un conținut foarte ridicat de carne roșie în general, însă foarte procesate (de fapt, intră la categoria de ultraprocesate aceste mezeluri conform studiilor prezente de organizațiile de sănătate) pentru a avea un termen de valabilitate extins.

Mai pe scurt: ia și prepară (procesează) tu un piept de pui acasă la tine și lasă-l la frigider o săptămână. Nu te vei mai apropia deloc de el de cât de împuțit e. Cumpără o șuncă din piept de pui de la magazin, pune-o în frigider și ai să rămâi siderat că are termen de valabilitate poate chiar și o lună.

Și dacă stați să căutați pe internet, sunt foarte multe studii care arată că mezelurile sunt prima sursă pentru cancer, abia apoi urmate de fumat. O bună perioadă de timp am crezut că fumatul este mai nociv ca mezelul, dar nu.

Problema se pune că lumea nu e informată cu privire la acest subiect. Chiar dacă vei citi eticheta, vei observa poate un mezel făcut câtuși de cât ok, dar el de fapt este procesat destul de mult pentru a avea termenul de valabilitate impus pe etichetă real.

Partea cu echilibrul înseamnă că o felie de salam nu te va omorî, în schimb dacă mesele tale se învârt numai în jurul sandwich-urilor compuse cu aceste mezeluri, corpul tău va da semnale de alarmă.

Mezeluri sunt considerate inclusiv cele făcute de noi acasă: șuncă, slănină, cârnați naturali, tobă, lebăr, caltaboș (sau cartaboș?) etc. Dar ăstea nu le poți ține la rece mai mult de 2 săptămâni și știi că nu ai băgat conservanți în ele. Din contră, bunicii noștrii făceau cârnați și îi băgau în garnița cu untură pentru conservare, dar untura aia n-o mâncau. O foloseau doar ca un strat protector contra oxidării acestor cărnuri.

Am fost la oameni în casă unde dacă deschizi frigiderul vei găsi numai salam, parizer, cârnați, cremvuști și altele de genul. Sigur, nu ar trebui să fie treaba mea ce mănâncă alții, în fond și la urma urmei fiecare face ce vrea cu viața lui.

Uite, mă dau exemplu pe mine: îmi plac foarte mult chestiile dulci, începând de la dulceață până la ciocolată d-aia de la Kinder, care e recunoscută pentru cât de dulce e. Cu toate astea, mi-am făcut un obicei să limitez cantitatea să zicem la o lingură de gem / dulceață pe zi. Restul sunt pe mâncat cât pot eu de sănătos.

Evitați pe cât posibil mezelurile în schimb deoarece, cum am zis, s-a dovedit că stau în spatele a celor mai multe cauze de cancer din viața noastră. Iar dacă nu le puteți evita (am trăit și eu cu ele, știu cât de mult ni le dorim pe măsură ce le mâncăm), limitați-le mult.

(sursă foto: Freepik)


Lăsați un comentariu