În general am scris p-aici despre foarte multe lucruri, trucuri, idei și sfaturi despre gospodărie și casă. Avem însă și sfaturi pe parte electronică, fiind pasiunea mea dintâi din viața asta. Tot ce e electronică, circuit, condensator, SMD sau LED nu îmi scapă din mâini.
Ieri a fost o zi de curățare generală a laptopului. V-am zis că am prins un chilipir cu SSD-ul de 100 de lei de 480 Gb și am vrut să îl montez în el. Nu am putut pentru că îmi lipsește o panglică ce face legătura între PCB (Placa de Bază) și HDD / SSD.
Ca idee, cred că acea panglică a venit livrată la achiziția laptopului, acesta fiind un ASUS ROG G731GT. Și tot așa mai cred că e în cutia cu care a fost livrat acesta, dar toate sunt la nivel de „credință” pentru că acea cutie e la țară. Aflu eu când ajung la țară dacă pot să îl montez pe bune sau nu.
Bun, dacă tot am desfăcut laptopul, am zis să îl și curăț și să îi schimb pasta termoconductoare. Desfăcute câteva șuruburi (10 la carcasa spate și 14 la răcitor și ventilatoare) și am ajuns la el. Așa mi-am adus aminte că am fost cretin cândva în trecut.
Am mai făcut mentenanța asta anul trecut, cred că tot în vremea asta. Dacă nu anul trecut, aș putea să jur că am făcut-o maxim acum doi ani pentru că nu obișnuiesc să stau mai mult cu el neîntreținut. Nu îl folosesc eu la capacitate maximă, dar când o fac, am pretenție să meargă strună.
Ei bine, atunci când am desfăcut eu laptopul, am constatat că thermal pad-urile sunt distruse. Pentru a înțelege mai bine, Thermal pad-urile sunt niște plăci din silicon termoconductiv ce ajută la răcirea anumitor integrate. Sunt similare pastei termoconductoare, doar că acestea sunt un pic mai rigide.
Le-am eliminat și am pus pastă termoconductoare care ar trebui să răcească fără prea mari bătăi de cap. Un an mai târziu am constatat că merge calculatorul foarte greu. Atât de greu de mi-a dat de gândit că începe să mă lase.
Azi am și aflat motivul pentru care mergea așa de greu: pasta aia pe care am montat-o eu în locul pad-urilor se făcuse bâtă, nu mai răcea de nici un chip cipurile dorite. Răcea GPU-ul și CPU-ul, dar nu și anexele, cum ar fi memoria DRAM a GPU-ului și regulatoarele de tensiune pentru overclock-ul acestora.
M-am uitat, am înjurat mărunt, mi-am făcut o cafea, am luat o periuță de dinți uzată, alcoolul izopropilic în mână și hai la frecat, să curățăm, nu? Am deconectat bateria de la placa de bază și am început să împroșc în stânga și în dreapta cu alcool izopropilic și să frec cu periuța. Doar așa am scos curat totul și mi-a luat cam 40 de minute să fac asta.
După toate astea, eu nu am mai vrut să pun pastă ca înainte. NU! Producătorul a gândit aplicația cu thermal pads, caut să cumpăr nenorocitele ălea de pad-uri. Le-am găsit la cineva pe OLX cu o conductivitate termică de 21 W/mK cu 40 de lei, o placă mare de 10 cm x 10 cm disponibilă chiar și duminica.
Am venit acasă și am început să fac lucru manual și origami: am decupat pentru fiecare circuit pad-uri din placa mare. Ar mai fi de menționat faptul că pentru acest tip de notebook sunt necesare pad-uri de 0.5mm grosime, altfel răcitorul (heatsink-ul) nu face contact perfect cu CPU-ul și GPU-ul, ducând în timp la supraîncălzirea lor și defectare în timp.
Pasta termoconductoare folosită este de la ARCTIC, varianta MK-4, vândută de către eMAG. Este o pastă foarte eficientă, niciodată nu a dat greș. Mai e varianta Thermal Grizzly foarte eficientă, pentru cei ce ar dori un plus de performanță. Personal, cea de la ARCTIC mi se pare foarte bună. Secretul acestei paste este să o întindeți uniform, iar pentru a face acest lucru, în set vi se include și o spatulă pe dimensiunea cipurilor de CPU și GPU, pentru a uniformiza stratul.
Am strâns celelalte 20 de șuruburi la loc et voilà:
Temperatura laptopului în IDLE este de 22°C. Ca idee, în casă am 21°C, deci răcirea e eficientă. Sigur, asta nu ar fi fost posibil fără acele thermal pads, pasta termoconductoare dar și curățarea ventilatoarelor și a radiatoarelor prin care suflă acestea de praf adunat. Pentru că ventilatoarele erau îmbâcsite.
Per total sunt mulțumit. Nu faceți ca mine, să înlocuiți thermal pad-urile cu pastă. Puneți aceleași tipuri de paduri. Sau și mai bine, nu umblați la ele. În general acestea nu se deteriorează de-a lungul timpului. Doar pasta trebuie înlocuită și ventilatoarele curățate. Eu n-aș putea să vă explic nici azi de ce ale mele au fost deteriorate.