Mecanică – VVT-ul vieţii

Întrucât am o mașină japoneză, e echipată cu VVT. Cam toate mașinile venite din zona asta, pe benzină, sunt echipate cu VVT. Ce e VVT-ul, probabil o să întrebați:

VVT – Variable valve timing, se ocupă de optimizarea cu ușurință a deschiderii supapelor. În timp ce în motoarele interne, distribuția (fie ea pe lanț sau pe curea) face legătura dintre vibrochen și axul cu came, solenoidul de VVT, fie complet electronic sau hidraulic, deschide mai mult supapele prin schimbarea avansului sau prin acționarea unui set suplimentar de came, pentru extra putere. De asemenea, el acționează și invers, la viteză constantă, el menține supapele cât mai puțin deschise, pentru a putea optimiza consumul.

Ei bine, în cazul de față zis, solenoidul VVT era acționat electronic de către computerul mașinii, funcție de gradul meu de accelerare și funcționa hidraulic: dădea drumul uleiului către axul cu came și, din presiunea pompei, are un mecanism ce o dată acționat schimbă avansul camelor și face ce ziceam mai sus.

N-aș fi bănuit în viața mea că mie mașina mi-ar putea pierde ulei pe acolo. Nu mă întrebați de ce, tocmai am zis mai sus că el merge strict prin presiunea uleiului. Ei bine, într-o dimineață conduceam către muncă, am luat un viraj și am văzut o licărire in bord, a lui:

Băi, vă spun sincer, când am văzut prima oară, am zis că mi s-a părut, că sunt nebun eu. Doar ce reparasem motorul cu vreo 6 luni înainte, că îmi picase garnitura de chiulasă. Dacă tot am desfăcut, am segmentat, am făcut totul ca la carte. Am mai trecut printr-o curbă, la fel, iar licăre dumnealui. Să fac infarct, nu alta… Am ajuns la muncă, ce, că în ziua aia n-am fost bun de nimic la muncă, așa de mult m-a stresat. M-am dus cu un coleg să iau 1L de ulei să completez, am venit, am completat, m-am mai dus o dată cu el, am mai luat un litru, iar am completat… Într-un final, după 1.5L de ulei, am adus-o la maxim. Am ajuns acasă, m-am dus sus, am băut un pahar de vin și am coborât la mașină, să caut. Băi, 5000 km și să ia 1.5L de ulei, acum schimb motorul cu totul, nici nu mă mai chinui!

Am săltat capota, am început căutarea şi ce să vezi:

Poftim fleșcăială pe motor. Am făcut mai multe legături: “de unde vine miros de ulei ars în mașină?” “de ce patinează cureaua de accesorii?” Practic, când acceleram tare, din pricina garniturii și presiunii de la ulei, scuipa totul afară. Totul. Dacă mergeam liniștit și nu era acționat, era totul perfect. Operația a durat o oră în 3 zile. Practic, când am văzut ce e acolo, direct în tubulare am sărit și am început să demontez. A fost de ajuns să îl desfac pe el din 3 șuruburi, să îi desfac conductele de pe față și gata.

A doua zi, ce mi-a păţit sufletul să găsesc asta:

Garnitură aftermarket nu se găsește la niciun producător. Nici nu pică așa de des, de asta nici nu o fabrică producătorii de piese aftermarket. Puteam să fac o plotogărie să pun Victor Reinz – Reinzosil, să fac garnitură pe silicon, dar nu am vrut așa ceva nici în ruptul capului, mai ales la ce presiune hidraulică e acolo. Așa că am început să caut la toate magazinele de piese auto existente pe internet, vreo 3 pagini de google. Nimic, n-am găsit-o și pace. O găsisem pe Aliexpress (am și comandat una atunci de acolo, să vină, să o am, asta e, 3 săptămâni nu foloseam mașina, dar o rezolvam ca la carte). Și colegul cu care am fost să iau uleiul a dat un telefon la un depozit în Roșu și a aflat că o singură piesă, din toată Europa, e pe stoc în depozitul lor. Din Roșu. Un om o comandase și nu i-a mai trebuit, așa că n-a mai ridicat-o. Și zice lumea că eu nu sunt norocos.

Zis și făcut, am luat-o la pas să iau piesa și am venit acasă să îi dau bătaie. Am montat solenoidul cu garnitură nouă, am pus șuruburile pe conducte:

Ei bine, la șurubul asta, sunt 2 garnituri de cupru, una în față și una în spate, tot pentru etanşeitate, ca la baia de ulei. Prin el circula uleiul către solenoid. O garnitură s-a dus nu știu unde, acolo unde se duc garniturile de cupru când pleacă de pe lumea asta. Cert e că n-am mai găsit-o, iar a doua zi (sâmbătă venea) aveam o cursă lungă până la Călimănești. Ce să fac, ce să fac? La ora 8 eram în Vitan în târg să caut garnitura minunată. Am găsit-o, n-am ce zice, am luat 5, să fie, că nu știu pe unde mai are de gând vreo garnitură să plece. Apoi am montat și am plecat direct la drum întins. Rezultatul?

Uscat de se evaporase inclusiv uleiul de pe blocul motor. Poza de mai sus e făcută la 200km distanță de casă, pe la Milcoiu, la OMV. Gândiți-vă că pe Dealul Negru i-am și dat cox, ca să fiu sigur că am făcut sau nu treabă. Dacă tot mă lăsa mașina, să mă lase și aia e, să se simtă. Nu doar că nu m-a lăsat, dar și puterea mașinii și-a revenit (nah, VVT, hidraulic, deschis supape cum trebuie) și nici ulei n-am mai pierdut. Am fost liniștit, m-am calmat și am avut un weekend super frumos la Călimănești atunci.

Deci, ca idee, dacă vi se duce nivelul de ulei în jos de la schimb la schimb, înainte de a va apucă să demontați un motor întreg, căutați scurgeri. Le găsiți unde nu vă așteptați.


Lăsați un comentariu