Masa combinată stil Ikea

Am fost încântat mereu de mobilierul de la Ikea. Mi-au plăcut dintotdeauna piesele lor de mobilier, în special cele din lemn masiv. Dacă mă pui sa aleg, prefer un mobilier de la Ikea comparativ cu unul de la Dedeman să zicem.

Asa se face că această masă mi-a rămas în cap de când am văzut-o prima dată: e un stil de masă combinație între lemn și metal, un fel de rustic-industrial. O masă care costa la momentul observării mele undeva la 400 de lei. (care văd că e și prețul actual).

Dacă mă pui pe mine să judec, prețul nu este exagerat dacă ar veni gata asamblată. Este mai mare față de ce ar trebui, dar nu este exagerat. Asamblarea individuală a fiecăruia o face de fapt scumpă, pentru că execuția ei mi-a luat o oră, dar să o asamblez mi-a luat trei. Și mă refer în formatul meu.

Piese necesare pentru a executa o astfel de masă:

  • o bucată de panou din lemn incleiat la o lățime de 400 cu lungime de 900 de mm. Eu am ales un blat de fag deoarece voiam un aspect unic al ei. Bineînțeles că puteți alege și varianta de lemn de brad. Oricum ar fi este din lemn masiv.
  • Țeavă de 20x20x1.5 cumpărată, la următoarele lungimi:
    • 900 mm – 2 bucăți, cu fețe la 45°, pentru prindere blat;
    • 400 mm – 2 bucăți, cu fețe la 45°, pentru prindere blat;
    • 440 mm – 4 bucăți, pentru picioare;
    • 360 mm – 4 bucăți, pentru ramforsarea picioarelor și tăblia inferioară;
    • 860 mm – 2 bucăți, pentru tăblia inferioară.
  • O bucată de tablă expandată, asta fiind de fapt cel mai dificil de găsit. Am vrut eu să am spațiu de depozitare jos și m-am gândit ca ar arăta unic cu această tablă expandată. Puteți, dacă nu vreți nici o polița sub, să nu puneți nimic sau să puneți o altă bucată de lemn. Dar care ar mai fi farmecul? De luat în calcul că ea are 400×900 mm, astfel că dintr-o foaie ies 2 bucăți.
  • Șuruburi și piulițe de asamblare. Aici am mers pe forante de Ø3.5 cu 14 mm lungime cu cap plat, șuruburi cu cap plat, soclu de imbus de M6 x 30 mm și piulițe încastrate în lemn M6.

Scule necesare:

  • Obligatoriu un flex. Nu aveți ce face fără un polizor unghiular, veți avea nevoie să debitati țevile la lungime, foaia de tablă la dimensiuni și de polizat sudurile.
  • Că a venit vorba, un aparat de sudura. Întrucât masa este compusă din 4 bucăți, țevile și tabla au nevoie a fi sudate.
  • Fierăstrău, de care vreti: manual, circular sau pendular, pentru a debita blatul la lungime. Sau puteți sa îl debitati la magazinul de unde îl achiziționați.
  • Autofiletantă cu funcție de găurire pentru a putea găuri țevile și lemnul.
  • opțional: șmirghel pentru a netezi muchiile lemnului și a nu avea risc de tăiere pe lemn.

Masa e compusă din 5 componente majore: blatul, găurit la cote pentru piulițe, tăblia de jos cu tablă expandată montată, cadrul de sus de prindere al blatului și două laterale.
Alegerea mea a fost un pic atipică: am ales să fac niște ghidaje din țeavă de 15×15 ce intră pe teava de 20×20, sudate pe laterale și pe cadrul superior. Așa am putut fi sigur că montajul este ok.

Toate țevile au fost tăiate la cote și montate cu ușurință, urmând a fi sudate. Nu explic aici pașii de sudură, dar voi face un articol separat pentru că la sudură e mult de discutat. Ce pot spune e că pot fi și doar aftuite, suficient pentru rezistența unei mese de cafea.

Tăbliei i-a fost sudată bucata de tablă expandată la fiecare muchie pentru a nu exista riscul să te lovești. Dacă aș fi lăsat vreo muchie expusă, exista riscul să ne tăiem în timp.

După vopsire a mai urmat montajul și rezultă ce se vede în poza de mai jos. Blatul a fost doar găurit pentru piulițe și tăiat la cote, iar apoi lăcuit cu un lac mat.

Costul total al acestui proiect a fost de 110 lei, incluzând și bucata de tablă expandată. Și dă așa de bine în casă încât sunt surprins cât de bine se așează. E foarte utilă și în cazul folosirii unui laptop, poți și depozita în partea inferioară diverse. Una peste alta, am făcut afacere.


Lăsați un comentariu