Lumină de grădină ambientală

M-au apucat pe mine pandaliile de la vizitele astea în alte țări și alte regiuni în care oamenii nu pun accent doar pe casă, cât și pe exterior, să mă apuc de amenajarea curții. Ușor ușor, cătinel cum s-ar zice, dar am început cu un proiect ambițios.

Totul a plecat de la link-ul ăsta ce mi-a dat o idee de milioane cu niște spoturi de lumină ambientală montate pe câte un suport de lemn special făcut. Și m-am încăpățânat să fac și eu.

Piesele necesare pentru a-l executa sunt:

– Lemn, pentru că lucrăm preponderent cu lemn, nu? O scândură rindeluită de 110 x 18, la lungime de doi metri este suficientă pentru două astfel de lumini (intră un metru per bucată)
Spoturi de scară exterioară ce luminează noaptea și sunt încărcate solar. Sunt cele mai bune din punctul ăsta de vedere pentru că nu ai nevoie de o sursă de curent trasă prin ploaie. Bine, pentru cei mai dibaci se poate face și asta. Dar nu e obligatoriu.
Adeziv de lemn, obligatoriu D3 sau D4, ce rezistă la umiditate.
– Câteva ținte pentru a ajuta lemnul să se lipească unul de altul cu adezivul.

Scule folosite:

– E nevoie de un circular sau un fierăstrău pendular. Cel mai optim este un circular de banc cu posibilitate de înclinare la 45 de grade. Se pot face prinderile și față la față, dar nu sunt așa de rezistente în timp.
Un ciocan mic, pentru bătut ținte.
– Eventual o clemă ce ține legate lemnele.
– Eu am folosit și o freză manuală pentru a putea freza locașul unde va intra spotul. O soluție alternativă este să găuriți lemnul unde intră lumina doar și să prindeți acel spot cu șuruburi de deasupra, direct.
Surubelniță sau și mai bine, o autofiletantă.

Totul începe cu a tăia 3 bucăți de lemn din scândura de mai sus. Două la 100 de mm lungime și una la 800. Iar aici intervine debitarea la 45° pentru că faceți muchiile direct mamă-tată și se vor îmbina perfect.

Am pus acea lampă direct pe lemn și am trasat-o. Am pus-o cât mai centrat, nefiind o chestie măsurată chiar la milimetru și am frezat acel gol unde se prinde lampa. Cu verificarea de rigoare în timpul execuției, am potrivit acel spot să intre fest și să fie la față cu lemnul în partea superioară pentru a permite încărcarea lui.

Cu adeziv dat pe muchii, am ținut presat trei minute să se întărească un pic adezivul, apoi le-am asigurat în poziția respectivă cu ajutorul a șase ținte. Trei pe fiecare latură, doisprezece în total.

La bază am debitat cu un șoricel un vârf ascuțit cât să intre acest suport în pământ. Aici mai am de lucrat pentru că e posibil să am nevoie de o ranforsare un pic mai zdravănă. În timp, lemnul de esență moale este mâncat și se rupe suportul.

Ăsta e rezultatul. Mai am de finisat (șmirgheluit, rotunjite muchiile, aranjat frumos și vopsit, plus chestia cu un suport mai bun de susținere pentru pământ), dar fac o lumină foarte frumoasă în curte, dând un aspect unic aleii de acces.


Lăsați un comentariu