Limpezirea vinului roșu


Un lucru îl știu sigur: limpezirea vinului trebuie să aibă loc. Există metode ultra-tradiționaliste pentru a face asta și există metode convenționale folosite de oamenii cu crame.

Metoda tradițională este decantarea continuă a vinului până ce acesta se limpezește de la mama natură. Am vorbit deja ieri despre asta și v-am zis că nu e benefică deoarece pot rămâne urme de drojdie depuse în damigene, repornind fermentarea acestuia. Dar încă de pe vremuri se practica această metodă și este potrivită unui consum mărit de vin (pe care nu îl recomand deoarece alcoolul strică ceva-n capul nostru.)

Metoda convențională folosită de oamenii de rând este limpezirea cu gelatină. Aceasta se găsește la băieții de la ProtectVit sub formă de foiță a cărei greutate este de aproximativ 5 grame.

Ca regulă de bază în vederea limpezirii, folosim trei astfel de foițe la 100L de vin. Sau mai bine spus, 1.5 grame / L de vin. Ea se dizolvă în apă caldă (nu e nevoie de multă) destul de repede prin agitarea soluției. Procedeul e similar celui de la prăjituri, unde se folosește gelatină.

Atenție: cantitatea de 1.5g/L de vin este pentru gelatina pură, nu pentru amestecul în apă. De asta ar fi mai recomandat ca dizolvarea ei să o faceți pentru fiecare damigeană separat întrucât cantitatea de apă nu este exactă.

Se toarnă în suspensie în damigeană în timp ce acolo se face o aerare forțată. Eu o numesc mai degrabă o barbotare făcută cu un furtun introdus în damigeană pe care suflați simultan cu introducerea gelatinei.

În loc să suflați în varză, suflați în vin.

Durata în care vinul se limpezește cu gelatină în el este de 7 zile maxim! Nu recomand să treceți peste această perioadă deoarece este dăunător vinului datorită acestor proteine din gelatină. Lăsați-l 7 zile, pe urmă îl tragem de pe depunerile apărute.

(sursă foto: Freepik)

Lăsați un comentariu