Limpezirea vinului – aprofundare

Deoarece doresc două tipuri de vin în gospodărie și am purces într-acolo cu separarea mustului, am început să sap pe internet despre limpezire.

Pentru mine, limpezirea vinului este un indicator de calitate al acestuia. Iar toată treaba asta se aplică mai ales în cazul vinului Alb și Rose.

Problema se pune la vinul roșu, vin care de fapt nu e roșu, ci aproape negru. Un vin care poate fi băut deja din stadiul de tulburel. Cum fac să îl limpezesc?

La celelalte două tipuri am stabilit încă de anul trecut că folosesc bentonita. Este de un real ajutor în limpezirea vinului alb atunci când este făcută corect, exact ca indicațiile producătorului.

Știu un lucru sigur că la vinul Rose am încercat într-un an să îi pun bentonită. Tulbure avea exact culoarea dorită, acel roz frumos care în imaginația mea ar fi dat foarte bine la sfârșit, limpede fiind. Ce nu m-am așteptat (și evident că s-a și întâmplat) a fost să îmi iasă vin alb, toată depunerea s-a lăsat la fund cu culoare cu tot.

Acum am aceeași frică cu vinul ăsta roșu. Așa că dacă iau în calcul experiența mea cu vinul, studiile de pe internet, normativul de tehnologie a vinificației și părerile experților cu care am apucat să mă sfătuiesc, am mai descoperit două metode pentru a menține vinul roșu bun:

  • Prima ar fi tratarea vinului cu metabisulfit de potasiu. În timp ce acesta e un compus chimic, rolul lui este de a conserva vinul prin omorârea bacteriilor și drojdiilor existente. Cu toate astea, l-am mai folosit în trecut și ajută foarte mult la limpezire. Tannisol e denumirea lui și înlocuiește cu brio dioxidul de sulf (pucioasa).
  • Cleierea cu proteină vegetală sau animală. Cleiul specific se vinde la baton ca un gel și se lichefiază exact ca bentonita. Diferența este că vinul stă cu soluția asta de clei doar cinci zile.

Cred că cea mai naturală metodă de limpezire este decantarea vinului în timp, pritoc cu pritoc din damigeană. Metoda asta în schimb e sortită eșecului pentru că nu scoate vin curat. Deși, dacă iau în calcul vizita mea la patria Prosseco-ului, am cumpărat de acolo vin care are depunere naturală în sticlă. Și se vinde ca bio. Deci e și asta o soluție.

Cu toate că am cumva idei despre cum ar trebui să fac la vinul roșu (am să mă folosesc doar de Tannisol), dacă aveți alte soluții, le voi lua în calcul pentru vin. Și am să și postez ce am făcut cu ajutorul vostru.

(sursa foto: Freepik)


Lăsați un comentariu