Toată viață mea am avut o obsesie pentru 2 lucruri: jocul de lumini și sunet bun la muzică.
În tinerețile mele, când posedam acel Opel de care am mai vorbit aici, aveam subwoofer făcut din fibră de sticlă pe forma portbagajului. Doamne ce vremuri…
În aceeași perioadă, am început cu un draft al acestei lămpi. Dacă stau bine să mă gândesc, cred că ăsta a fost și primul meu proiect DIY de lemn. Tocmai îmi făcusem cont pe Pinterest pentru a vedea diverse și am văzut ideea asta.
Proiectul la bază a fost ăsta:
Asta e schița principală, din care a ieșit prima lampă.
Materiale necesare:
- 1 bucată de scândură rindeluita 95×18, lungime 1m;
- 3 plăcute pătrate de plexiglass, dintr-o foaie de 3mm (sau 4) grosime;
- O bucată de bară de lemn de Ø23 mm;
- Adeziv de lipit lemn;
- Leduri (am folosit leduri la bandă. Le cam găsiți pe toate gardurile).
Scule necesare:
- Burghiu de Ø23 mm, burghiu de Ø35 mm (E burghiul de la balamalele mobilei de bucătărie);
- Fierăstrău manual (sau fierăstrău pendular, dacă aveți posibilitatea. Mare atenție la pânza de tăiat plexiglass-ul, pentru că imediat crapă);
- Autofiletantă;
- Menghină (funcționează foarte bine și o menghină de mână, eu asta am folosit);
- Aparat de lipit fire electrice. Nu de alta, dar ledurile vor trebui lipite între ele.
Mi-am tăiat 4 bucăți de lemn cât să iasă pătrat de 95×95. Dacă lățimea scândurii este de 95, am tăiat la 95 de mm. Plexiglass-ul are aceleași cote ca lemnul pentru ca veioza să fie în formă de cub.
În toate plăcile de plexiglass am dat gaură străpunsă de Ø35 mm, loc pe unde trece bucata de lemn de Ø23. Pentru plăcile de lemn, 2 din ele au gaură străpunsă de Ø35, iar 2 din ele au gaură doar pe 9mm adâncime de Ø23. Rezultatul se vede în poza de mai jos:
Vi le colorați cum doriți. Aici am dat cu baiț culoarea palisandrului. Ultimul model am schimbat teoria un pic, l-am lăsat natur.
O să tăiați din diblul de Ø23 mm o bucată de 63 de mm lungime pentru a putea lipi pe ea ledurile venite din comerț, ce ar trebui să arate cam așa:
LED-urile vor fi conectate cu fire, fiecare bandă una de alta. Aici, având 3 LED-uri, alimentarea se face la 12V, deci o să aveți nevoie și de o sursă de 12V. Nu puternică, dar 12V că altfel nu se aprind. La ultima variantă am descoperit că pot să înfășor LED-urile pe acel ax, nemaifiind nevoie de atâtea conexiuni. Ulterior, dați o gaură într-una din plăcile de lemn cu gaură de Ø23 pentru a dirija firele de la LED-uri și le scoateți afară. Asamblând plăcile între ele (cele cu Ø23 gaură la capete), o să obțineți următoarea:
Le veți lipi cu adezivul pentru lemn și la final o să aveți așa ceva:
Și cam asta e tot. Acum, asta a fost prima varianta, pe ea am învățat. Am mai făcut încă o variantă pe care am încercat să îi lăcuiesc inclusiv partea de plexiglass și să fac o mufă directă pentru sursă, să nu stau cu firele nadă prin casă:
Pot spune că a ieșit o culoare frumoasă, caldă și dădea frumos noaptea, ca o veioză. Ultima variantă a fost cea din poza principală, cu următoarele modificări:
- Lemnelor le-am teșit muchiile pe un 5 x 45°, forma fiind:
- Dacă am făcut chestia asta, și bucățile de plexiglass s-au redus la 85×85 mm. Plăcile de plexiglass au fost șlefuite pe ambele fețe pentru a da culoarea uniform, nu ca la prima variantă.
- Am ales varianta cu LED-uri RGB, alimentate la 5V și cu posibilitate de schimbare a culorii cu bluetooth (practic, am făcut-o smart):
- Dacă am schimbat alimentarea la 5V, am pus un soclu de 3 baterii AAA pentru a fi și portabilă. Funcționează cum trebuie, dar se consumă destul de repede bateriile pentru că LED-urile cer 5V, nu 4.5V cât livrează bateriile. Pentru asta, a trebuit să mai adaug încă o placă de lemn în care să fie frezat locașul pentru baterii:
Iar la final, a rezultat asta:
Eu zic că dacă vreți să vă faceți, nu e greu. Durează un pic pregătirea tuturor materialelor, însă nu ar trebui să fie greu și se poate îmbina tehnologia cu lemnul foarte bine. Puteți să o faceți cât de înaltă doriți, LED-uri să aveți.