Kit-ul de pană și cum se folosește

Data trecută v-am explicat ce ați face în cazul în care ați face pană pe marginea drumului la modul general. Modul general incluzând existența unei roți de rezervă pe mașină.

Dar ce te faci atunci când NU ai roată de rezervă? Ce faci când ești pe marginea drumului și nu ai nici o posibilitate de a pleca de pe loc? Chemi platforma? Păi și dacă ai făcut pana undeva pe Transfăgărășan, cum vine ăla cu platforma să te ia de acolo și să te și ducă până la cea mai apropiată vulcanizare?

O soluție simplă ar fi să sunăm la vulcanizări mobile. Există niște dubițe prin traficul nostru pe care chiar așa scrie: vulcanizare mobilă și vin unde ești pentru a rezolva pana. Include demontat de roată, verificat pe unde pierde și rezolvarea ei. Mai greu un pic cu echilibratul roții, însă voi nu de echilibrat aveți nevoie, ci de o pană rezolvată să puteți ajunge acasă.

Există și soluția să vă cumpărați acea roată de rezervă. Orice mașină are loc de roată de rezervă, doar că producătorii de autovehicule au hotărât de la un timp de vreme ca roata de rezervă să fie opțională și nu inclusă în pachetul de vânzare al mașinii. Iar pentru alte mașini cum ar fi Dacia Logan pe GPL din fabrică, să pui roata de rezervă în locul buteliei de GPL e cam greu. Nu imposibil, dar cam greu.

Eu mi-am cumpărat 2 kit-uri de pană pentru excursia în care am adunat 5100 de km. Să fiu în Albania sau în Muntenegru, fără strop de semnal sau mai știu eu ce, cu pană pe marginea drumului și să mă uit la mașină cât de frumoasă e ea lăsată pe-o parte nu mi-a convenit.

Acesta e kit-ul de pană, cu cele 3 piese: 1. pentru lărgit gaura, 2. șnur de etanșare ce intră în gaură, 3. dispozitiv pentru introdus șnurul.

Obligatoriu pe lângă asta ar trebui să aveți un compresor auto în mașină. Că e de la LIDL, că e ceva mai bun sau chiar și original, obligatoriu să aveți în mașină.

Aici nu trebuie să ridicați mașina pe cric, în schimb trebuie să vedeți cuiul / șurubul în roata cu pană. După ce îl aveți în vedere, mișcați mașina cât să puneți cuiul cu acces la el. În general, să fie în spate dacă e vorba de roata spate sau în față orientat dacă e vorba de roata față.

Scoateți cuiul, dispozitivul nr. 1 intră în acea gaură pentru a o lărgi. Îl frecați destul de bine pentru a fi siguri că șnurul va intra apoi acolo. Luați o bucată de șnur și îl introduceți în fanta dispozitivului pentru șnur, iar șnurul intră împăturit în 2 în gaura lărgită deja, cu o parte din el rămânând afară.

Răsuciți 360° dispozitivul cu șnurul introdus și cu o mișcare foarte fermă, trageți de dispozitiv să îl scoateți afară. Șnurul va face un nod pe dinăutru și nu va ieși afară, însă dispozitivul are o decupare în capul lui pentru a ieși de pe șnur.

Atâta tot. În cazul în care vreți, puteți tăia excesul rămas afară să nu facă zgomot în mers, doar că acela se va toci în 100 de km de mers. Umflați roata ca și cum ar fi dezumflată și dați-i drumul.

Unele situații de pierderi de aer la roată sunt pe la jantă. Cei cu jante de tablă se vor lupta în general cu astfel de situații pentru că ruginesc și se fac pori. Acolo kitul de pană cu șnur nu este eficient, este în schimb eficientă asta:

Aveți aici inclus și compresorul cu soclu pentru acel butoiaș de gel. Băgați gelul în locașul galben al compresorului, puneți soclul compresorului pe valvă și umflați roata. Aerul comprimat va împinge acel gel în roată și orificii, fiind gata de mers.

Acesta are și un dezavantaj în schimb: obligatoriu vă opriți la prima vulcanizare pentru a fi curățat și nu puteți merge cu mai mult de 80 km/h. Dar este o soluție eficientă pentru cazul în care aveți pori și nu îi găsiți (chiar și valva poate fi crăpată, dar gelul sigilează locașul de introducere aer).

Sper să nu aveți nevoie de alte detalii de genul, dacă da, scrieți în comentarii pentru viitor. Dar în cazul în care rămâneți pe marginea drumului, e bine să aveți și un kit d=ăsta la voi, și o roată de rezervă. Umflată eventual.


Lăsați un comentariu