Cât de curând vine sezonul moto pentru cei ce au avut motocicletele la iernat (sau scuterele, nu facem aici discriminări). Pentru cei ce nu le-au avut, poate e momentul unei mentenanțe și vor să și-o facă singuri acasă.
Asta cu sezonul moto e o discuție îndelungată. Personal consider că dacă ești dibaci, motorul poate fi condus și pe zăpadă.
Tot la fel de personal, nu conduc motocicleta pe vreme de iarnă. Motivele sunt de siguranță în primul rând: oamenii din autoturisme abia sunt atenți la ce se întâmplă în jurul lor în perioada de zăpadă. Unde mai pui un nebun apărut în față cu motocicleta, șansele pentru un bum sunt enorme.
Dar oricum ar fi, anumite proceduri de mentenanță se fac oricum ar fi, una din ele fiind cea de întreținere a lanțului.
Întreținerea lui constă în 3 lucruri mari și late:
- Curățarea și degresarea lui.
- Verificarea întinderii lui, să nu fie prea larg sau prea întins.
- Gresarea lui propice.
Curățatea și degresarea lui:
În primul rând, pentru tot ceea ce ține de lanț, ar fi bun un cric central. Eu la motocicleta mea am așa ceva și mă ajută enorm. Dacă nu, există stand pentru roata motocicletei ce poate fi folosit la mai multe motociclete. Sunt persoane care au și 3 în casă, așa că poate fi o soluție foarte bună acest stand dublu.
Pentru curățare, trebuie să înțelegem că lanțul nu e ca unul de bicicletă unde dai cu niște WD40 sau spray de curățare frână și îl faci lună. Deși această soluție merge, în general lanțul de motocicletă este produs cu o-ring-uri de montaj între zale, iar între bolț și bucșă avem vaselină siliconică. Aceasta are rolul de a reduce uzura apărută între bolț și bucșă, menținând lanțul în stare bună.
Problema se pune când folosim soluții greșite de curățare a lui, cum ar fi cele 2 menționate mai sus. O-ring-urile se dezintegrează și se va pierde lubrifierea pusă de producător acolo.
Există soluții profesionale, dedicate, de curățare a lanțului. Dar aici avem scopul să facem totul cât mai util, iar economia face parte și ea din utilitate. Eu folosesc motorină de la pompă. Mi se pare cea mai eficientă, nu afectează nici acele garnituri și pentru prețul unui spray, cumpăr 3 litrii la prețul actual.
Cu motocicleta ridicată pe cric (sau stand), se pornește și se bagă în viteza I. În timp ce roata se învârte, stropiți cu motorină lanțul pentru a-l înmuia și apoi, folosiți o periuță de dinți (una cu care apoi nu vă mai spălați pe dinți că ieșiți cu ei negrii ca abanosul) sau o perie dedicată:

MARE ATENȚIE!
Să nu vă puie ăl’ cu coarne să băgați cârpe sau șervețele că ziceți voi că vreți să curățați temeinic acolo. Gândiți-vă că roata se învârte cu lanț cu tot. Dacă agață cârpa și vă trage mâna acolo, nu vă văd deloc bine…
Întinderea lanțului
Pentru asta, mergem la prietenul nostru, Google și căutăm manualul de service pentru motocicleta noastră. Câteodată, informațiile sunt date chiar și în manualul de utilizare, dar nu mereu. Iar acum, că le-am pomenit pe amândouă, fac următoarea remarcă:
- Manual de utilizare înseamnă manualul pe care îl primește proprietarul pentru a știi ce să îi facă și ce să nu. În general, cuprinde informații generalizate despre cum să o conduci și ce întrețineri se fac la ea. Cam cum e la o mașină de spălat.
- Manualul de service este manualul pe care îl CUMPĂRĂ service-ul acreditat pentru marca respectivă. Ele se găsesc și pe internet și conțin foarte multe informații tehnice. Proprietarului nu îi este dat așa ceva decât dacă dorește să îl cumpere.



În poza de mai sus este explicat exact cum ar trebui lanțul întins pentru o Aprilia Pegaso 650 (Cube sau IE). Ceva similar veți găsi și în manualele de service ale fiecărei motociclete, dar este foarte important să știți exact cum zice producătorul că trebuie făcut.
Ungerea lanțului
Ca la curățare, roata sus, viteza I, roata se învârte, vrei, nu vrei. Cu o soluție dedicată pentru ungerea lanțului (prin prisma aceluiași motiv de protecție a garniturilor) se dă cu spray în timpul deplasării lanțului pe acesta.
Și cam atât cu întreținerea lanțului. Curățarea și ungerea am învățat că se face cam la 600 de km de la alți motocicliști. Cartea spune un interval maxim ce nu trebuie atins cu el necurățat și uns. Unele manuale oferă și 3.000 de km pentru etapele ăstea 2, ceea ce mi se pare un pic mai mult.
Cât despre întinderea lui, o verificați la fiecare operație de curățare și, după caz, întindeți sau nu lanțul.