Înlocuirea tabloului electric în perete

Ziceam că am tablou electric configurat și trebuie să mă apuc să îl pun în perete. Și a fost simplu, deconectat nișa principală (după cum am zis și anterior, nu se lucrează la instalație cât timp e sub tensiune electrică), am demontat firul de fază de la contor, am demontat firul de nul de la contor, m-am ținut un pic de firul de nul și am dat cu mâna din greșeală și peste fază și am sărit în sus de bucurie prin casă…

Ce se întâmplă de fapt, că era să mor cu ăștia de la CEZ de gât… Am vorbit și cu tovarășu’ electrician pe subiectul ăsta atunci, că m-am speriat de tremuram nu de la curenți, dar de la sperietură:

– Băi, ia ascultă aici, m-am atins de firele din contor și m-am curentat, ce se întâmplă?!

– Păi ai deconectat și tu nișa?

– Da normal, cum să nu? Doar nu sunt nebun să mă iau de curent să-l trec prin mine…

– Ia un creion de tensiune și verifică și tu să vezi care e nul și care e faza.

Băi și am luat și am verificat. Creionul de tensiune arată cam așa:

Partea metalică se pune pe conductor și la partea cu roșu e un buton mic care, o dată apăsat, va face o lumină pe un bec din interior dacă firul e fază. Dacă e nulul, nu va lumina. Ei bine, la mine lumina pe ambele… Deci aveam fază pe ambele.

Am luat și un aparat de măsură să verific tensiunea cu nișa scoasă și aveam un mic 40V, chiar dacă era deconectat totul… zic “băi, nu se poate”. Le-am izolat și am dat înainte cu scosul tabloului vechi din perete și să pun tabloul nou.

Asta a fost o chestie de tip plug & play. Am deconectat din șuruburi contorul vechi, am dat găuri noi (am avut de unde trage curent să pot folosi bormașina cu percuție, dar aici trebuie să menționez faptul că este benefică o bormașină cu percuție pe baterie), am montat tabloul în perete și am băgat firele. Am dat curent să văd pe stabilizatorul de tensiune ce-mi arată și-mi arăta super, frumos, 255V. Hă?! Alo? Cum de?!

Nu mai zic că stabilizatorul de tensiune are și el limitele lui: la ±10% din valoarea nominală a tensiuni decupla tensiunea electrică (așa era reglat din fabrică ZUBR-ul și asta însemna 217-253V). Și sărea și se recupla curentul într-o veselie.

Dat fiind faptul că am luat partea de renovare pe rând (am făcut întâi primele 2 camere și apoi camera în care dormim noi, tocmai să avem unde dormi cât stăm acolo), am conectat și eu tot ce e de curent pe camera noastră. Și a trebuit să dau tensiunea din ZUBR mai sus, să nu mi se mai deconecteze așa, ca nuca-n perete…

Doar că știam că nu e în regulă, așa că am făcut un apel la CEZ, să le explic ce și cum. Toată conversația ce urmează a fost discutată cu electricianul în prealabil, să mă asigur că nu am făcut eu vreo dudă:

– Bună ziua. Vă sun în legătură cu 2 probleme la furnizarea energiei electrice la mine. Nu știu dacă sunt mari. Prima ar fi faptul că pe nul am tensiune ca pe fază, și n-ar trebui, și a doua, tensiunea îmi stă permanent în 250-260V. Știu că furnizarea energiei se face la un 230V și știu că sunt abateri, dat fiind faptul că e curent alternativ. Dar parcă totuși.

– Sunteți electrician autorizat?

– Nu, dar totul am verificat cu un electrician autorizat înainte de a vă sună, iar tensiunea mi-e permanent monitorizată de un stabilizator de tensiune.

– Domne, nu cred că e nicio problemă, dar pentru siguranța dumneavoastră, venim să verificăm ce și cum la stâlp.

Au venit și au concluzionat: nulul era conectat bine în stâlp, dar la cutia centrală comunica cu faza printr-o bridă de conexiune. Practic, nu eram singurul cu problemă, ci toate casele de la cutia centrală spre mine aveau problema asta. O dată rezolvată problema 1, s-a stabilizat și curentul la 237-243V.

Riscurile unei tensiuni mult prea mari pe instalația electrică implică faptul că toate electricele și electronicele conectate la rețeaua locală de furnizare a energiei electrice sunt suprasolicitate (condensatorii plăcilor de bază pot ceda) și, în timp, ele se strică.

Data trecută am zis că am pus multe protecții în tabloul electric. Ăsta e unul din motive: fiind o casă mai izolată, nu știu ce se poate întâmpla până la tablou, așa că mai bine să fiu eu asigurat și să fie totul bine.

ATENȚIE!!!

Orice intervenție asupra instalației electrice ar trebui făcută de un electrician autorizat! Dacă nu vă pricepeți sau vă este frică, nu vă apucați de lucru! Aici găsiți instrucțiuni, însă nu pot controla ce greșeli se fac în practică. Tocmai de aceea explic și greșelile, pentru ca voi să le evitați pe cât posibil!


Lăsați un comentariu