Încă una cu ingineri, dar bună acum

Ai unele de neimaginat cu ingineri, cum ar fi treaba cu pornirea greoaie de v-am explicat-o în iarnă (între noi fie vorba, iarnă e și acum afară, la ora 10:00 ești în tricou, la 12:00 ninge), dar ai câte una și bună ce ți se pare un vis frumos și îți dai seama că de fapt e realitate pură.

Am un coleg de muncă cu un Mercedes GLE din 2016 căruia a trebuit să-i facă ITP-ul și mi-a explicat că au schimbat un pic regulile la ITP: dacă înainte puneau testerul pe ea doar pentru a vedea noxele, acum se conectează direct la computerul mașinii pentru a verifica si număr de kilometri reali, precum și funcționarea CORECTĂ a Airbag-urilor.

P.S. Pentru cei dornici de sămsării, nu prea se mai poate deoarece RAR-ul a pus osul la treabă din punctul ăsta de vedere și nu mai lasă în voia sorții mașinile cu kilometri dați înapoi sau care nu sunt cinstite. Este un lucru măreț că statul vrea să combată samsarii și să se asigure că ceea ce se află pe străzi e sigur. Vedem oricum atâtea epave pe stradă, măcar atâta lucru să aibă în regulă.

Revenind, a fost la ITP și a verificat tot ce știe și ce nu știe mașina să facă. Practic, au interogat-o mai rău decât sunt interogați cei din subsolurile Poliției, doar că s-a lăsat cu o problemă pentru utilizator, una prevăzută de către ingineri și combătută printr-o eleganță de nedescris.

Mașina a simțit că un tester neautorizat s-a conectat la OBD-ul ei, așa că a limitat accesul la mașină prin a nu mai permite închiderea și deschiderea ei decât lângă ușă. Omul meu a crezut inițial că a rămas fără baterie la cheie, așa că a înlocuit-o și… nimic. A decis să încerce și cu a doua cheie, cu baterie bună și ce stătea de rezervă acasă. Tot nimic.

Practic, inginerii au combătut cumva furtul. Nu au blocat pornirea mașinii pentru că imobilizatorul ei a simțit cipul din cheie totuși, motiv pentru care a și descuiat și a permis pornirea motorului.

Păcat că niște băieți s-au descurcat totuși și au descoperit că scoaterea unei siguranțe resetează sistemul și permite, din nou, deschiderea și închiderea de la distanță. Nu voi spune care siguranță pentru că nu e ok pentru a lăsa asta pe internet, dar dacă sunteți curioși, lăsați comentariu și vă răspund pe e-mail soluția.

Orișicât, situația dată mi-a creat plăcere pentru că s-a putut face un sistem de siguranță simplu și eficient dintr-un simplu „contact nedorit”.

(sursa foto: Freepik)


Lăsați un comentariu