Săptămâna trecută am parcurs ultima etapă din vinificație înainte de îmbuteliere, anume, decantarea pentru conservare. Etapă făcută ușor și cu multă răbdare.
Știți cum e, în unele procese răbdarea e o virtute. Așa este și la vinificație: totul se face cu calm, fără grabă, exact ca un proces de meditație. Și nu, băutul de vin nu face parte din procesul de meditație…
Operațiunile sunt destul de similare celuilalt proces ce se face după fermentare: într-un vas mare se trage vinul cu furtunul. Am folosit aceeași nuia de alun pentru a măsura drojdia, rezultând cam un centimetru de depunere. Așa că am pus furtunul la doi centimetri, să fiu asigurat.
Am început cu vinul alb, unde am pus și bentonita. Vinul alb dezvoltase o problemă: începea să se caseze din pricina damigenei: nu mi-a ieșit așa de mult vin alb (30 de litri) și a fost pus într-o damigeană de 50 de litri. Un lucru ce nu prea se face în vinificație, iar pentru mine a fost o chestie experimentală să văd dacă într-adevăr există vreo influență.
Am constatat că da, există, dar după ce a stat 10 zile cu bentonită băgată în el, i s-a dus gustul de casat. Mai există, este oricum un vin foarte dur (e sec complet și are alcoolemie mare, nu are nici o urmă de dulceață), dar de data asta a fost băubil.
Soluția suplimentară adoptată a fost o damigeană de 25 de litri, deci ce a fost pierdere + vinul rămas în damigeana mare au intrat la fix.
Apropo, pierdere există, am estimat la fiecare tragere că există o pierdere de aproximativ 3,5L. Având 3 trageri, se pierd cam 10L din damigeană. Indiferent dacă e butoi, damigeană sau orice vas, această pierdere va exista pentru că vinul decantează drojdia când fierbe.
Am pus cantitățile de Tannisol prezentate în articolul anterior pentru fiecare tip de vin: 10g pentru 100L de vin roșu (fix 100 am avut rezultați) și 5g la 25L de vin alb. La vinul alb am fost nevoit să amestec soluția în separeu, înainte de a pune vinul la odihnit.
30 de zile durează toată procedura asta. 30 de zile nu ne mai atingem deloc de vin, dar după 30 de zile intră direct la sticle (sau în burtă). Vinul alb are o culoare foarte limpede deja și mă aștept să fie și mai limpede pe măsură ce Tannisolul își face efectul.
Mai vreau să adaug un lucru: aparent, vinul se trage de pe drojdie și se decantează doar când soarele e sus și nu e nici un nor pe cer. Am învățat asta de la un bătrân, mi-a confirmat o doamnă cu care m-am mai sfătuit eu în agricultură și ieri am primit și a treia confirmare de la cramele italiene.
Cumva am înțeles că există și studii în spate prin care soarele are o acțiune benefică asupra drojdiilor bune din vin și asupra taninilor, astfel dându-i o altă savoare. De acum înainte, procedeele de decantare se vor face doar așa, cu soarele sus și fără pic de nor, în amiaza mare. V-am zis eu că e nevoie de răbdare, nu?
Orișicât, 30 de zile se fac în apropierea Crăciunului, pe 15 decembrie. O să îi mai dau un răgaz de încă șapte zile peste, pentru sănătatea mea mintală. Voi face exact ca bătrânii: vinul se trage de Crăciun și se bea. Sper să nu beau ca bătrânii, 120 de litri de vin până de Sfântul Ion…
Apropo de sfinți, am și binecuvântat vinul: