Importanța pieselor de origine

De cele mai multe ori, noi ca români suntem foarte reticienți când vine vorba de piese originale pentru auto. Și din 2 motive aș putea spune asta:

  • Prețul. Ăsta e motivul principal pentru care facem rabat la chestia asta cu producătorul și piese lui originale. Preferăm să cumpărăm low-cost oricând în detrimentul pieselor de origine. Lesne de înțeles, până la urmă, dacă e să compari o piesă de origine cu o piesă aftermarket, sunt diferențe uneori și de mii de lei.
  • Disponibilitatea. Una e să te duci să iei piesă aproape pe stoc, alta e să te duci să plasezi comandă, dai avans, aștepți poate până la 30 de zile pentru venirea piesei, durează mult. Ori noi avem nevoie de mașină atunci, când ne pune bețe în roate cu reparația ei (fir-ar ea de râs cu reparația ei, acu’ a apucat-o mă nene?)

Ar mai fi un al treilea motiv, dar aici deja trebuie să ai cumva o bază minimă de cunoștințe să poți afirma asta: faptul că toți producătorii de piese aftermarket la un moment dat au ales să producă piesa aia pe original pentru producător.

Hai să dăm un exemplu mai concludent pentru afirmația asta:

Să zicem că eu la Suzuki-ul meu am vrut să schimb debitmetrul de aer. Debitmetrul de aer pe cod OEM (OEM înseamnă Original Equipment Manufacturer, comparativ cu OE ce înseamnă Original Equipment) este de la Denso:

Am ales varianta în care am luat piesă aftermarket (AM pe numele lui mic) pentru rapiditatea ei de achiziție.

Ceea ce nu înțelegem noi este că, atunci când cumpărăm piesa OEM, la acea piesă plătim și certificarea producătorului că respectă normele lui. Norme pe care el le-a și impus la producția autoturismelor.

Ei bine, eu am pățit-o frumos cu niște bucșe antiruliu…

Am cumpărat mașina de la bun început cu o bătaie la denivelări mici pe stânga. Bătaie care s-a agravat în timp și am ajuns la schimbarea bieletelor antiruliu. Ok, totul bun până aici aș putea spune, nu am de ce să mă vait. Bătaia a dispărut, dar doar pentru 2 săptămâni.

Când am auzit că bate din nou, iar eu știam că atunci când am luat bieletele antiruliu am ales o firmă bună (nu fac reclamă, am mers pe TRW că am auzit și eu în stânga-dreapta că sunt buni), am ales să schimb și bucșile antiruliu. Procedură simplă de altfel la mine, am făcut-o acasă și o să vă explic și vouă cum se face.

Am luat AM încrezător. Nici prin cap nu mi-a dat că ar putea să fie o problemă la AM. Am cumpărat inițial niște bucși care mi-au sărit în ochi. Le-am montat și era mai rău. Am făcut ca trenu-n gară de supărare și am comandat ultimul răcnet găsit pe net, de la Lemforder. Le-am căutat cred că vreo 2 zile până le-am luat.

Venit, desfăcut, înlocuit, montat la loc tot, plecat la drum, tronc tronc tronc tronc. MAMA EI!

Dau să sap în istoria Google cu privire la această problemă. Ce să găsesc în România informații, am căutat în engleză direct. Și îmi sare în ochi o explicație de genul:

I’ve bought the AM bushing for the rollbar and I didn’t solve the problem. Afterwards, I got the OEM bushing and everything was fine.

Hopa zic. Ia stai așa să pun și eu piesa originală mă, poate e de aici. Și, fraților, da, aftermarket-ul are un patent în brațe în care aceste bucși se fabrică cu 5 mm mai scunde față de cele OEM.

Montat bucși OEM noi, nici o gălăgie. Diferența de preț? 5 lei între OEM și Aftermarket. Aprovizionare? În 7 zile lucrătoare. A meritat să aștept? O, da. A meritat fiecare secundă.


Lăsați un comentariu