Cândva vă povesteam despre cum s-ar putea face vopsirea unui element rapid sau corect. Ambele soluții sunt bune, mai ales dacă te grăbești, dar cea din urmă este cea mai eficientă.
Cu toate acestea, următorul nivel de la vopsitul unui element, mai ales în cazul în care ați folosit și lac pentru a proteja vopseaua, este să se facă polish lacului.
Înainte de toate, trebuie să spun că polish-ul se aplică în special lacurilor și nu vopselelor. Cu toate astea, există niște vopseluri care au întăritor și ar merge polișate și acelea. O să vorbim mai pe larg despre tipul de vopsea aleasă și lacuri pentru mașină pe viitor.
Încă o mențiune: noi numim polish-ul lustruirea vopselei cu substanțe mai mult sau mai puțin abrazive prin metode mecanice pentru a îi oferi un luciu demn de saloanele auto. Totodată, există ateliere specializate care oferă acest serviciu de lustruire contra unei sume, iar polish-ul (îl voi numi cu sh pentru că așa se găsește peste tot ca informație) se poate face și unui lac vechi, cu tentă de mătuire.
Polish-ul se poate face prin două metode:
- Manual, cu buretele, metodă pe care o voi și explica aici.
- Manual, dar mecanizat, cu mașină specială de polishat care menține o turație mică și o suprafață de aplicare a pastei de polish mare.
Având un element așa de mic: o carcasă de oglindă, nu m-am spetit să fac polish cu un aparat mai special, nici măcar cu bormașina și burete de polish. Totul a fost făcut manual, în aproximativ o jumătate de oră. Aveți nevoie de:
- Pasta de polish. Recomand o pastă bună care să fie minim de la firma 3M. Cei de la Meguiar’s sunt americani, soluția este produsă în SUA și este cea mai bună de pe piața lor, motiv pentru care am ales-o și eu în proiectul meu. Sunt și la plic mic, iar pentru o carcasă de oglindă aveți nevoie de 5g.
- Burete de aplicare luat tot de la Meguiar’s. Aș îndrăzni să zic că merge orice burete, dar am preferat pentru siguranță să iau doar burete dedicat. În plus, prețul nu e mare.


Se aplică foarte puțină pastă pe burete ca în imaginea de mai sus și se pune pe suprafața piesei de polishat din loc în loc cu buretele, astfel:

După care se freacă efectiv cu buretele la fel cum ați freca o lingură sub jetul de apă pentru a scoate mizeria de pe ea. Nu vă duceți cu piesa sub jetul de apă decât atunci când ați terminat toată suprafața de polishat.

Se mai face încă un proces, dar deja se vede că luciul este mai proeminent. Într-o ultimă instanță se mai poate face și o a treia etapă, similară celorlalte două în cazul în care lacul este foarte poros. Eu nu am avut nevoie, m-am descurcat doar cu două aplicări.
Et voila! Poza finală reprezintă exact cum arată acum carcasa pe mașină. Un luciu net superior față de atunci când am pus piesa. Ar mai trebui spus că acest polish este eficient după o săptămână de la aplicarea lacului. Cu toate că el este cu uscare rapidă, am observat din experință că el se întărește foarte bine în timp. Făcând mai devreme, lacul se poate exfolia și apoi trebuie refăcut tot procesul de vopsire.