Iahnie de fasole cu ciolan de porc afumat

Astăzi este o zi destul de controversată pentru noi ca români.

Este o zi frumoasă, o zi în care ne simțim mândrii că suntem români, deoarece este 1 Decembrie, ziua națională a României. Un prilej să ne aducem aminte de ce lucruri minunate sunt în țara asta și să ne gândim cum putem să o facem bine.

Apoi vine într-adevăr partea de gândire la aceste lucruri. Stăm, medităm, gândim de ne ies ochii din orbite și concluzionăm: suntem mândrii că suntem români o zi din an. Restul de 364 (365 în unele cazuri) nu mai suntem. Sincer să fiu, pun asta pe seama faptului și că noi avem în sânge văitatul.

Cum zice Teo mai jos, de ar fi campionat internațional la văitat, am lua medalia de aur cu aplauze, nici n-ar trebui să ne deplasăm după ea:

Dacă ne-am plânge mai puțin și am face mai multe lucruri, indiferent de ce ar fi (să ne schimbăm orice la noi în primul rând), ar fi viața mult mai ușoară. Am văzut asta și la alte națiuni, la oamenii de acolo și personal încerc să schimb chestia asta cu văitatul. Dacă e o problemă, încerc să îi găsesc o soluție, nu să stau să mă gândesc nu știu cât la ea și să mă vait peste tot.

Eu zic așa: faptul că suntem români putem fi mai mult decât mândrii. Avem o țară frumoasă, plină de peisaje ce te lasă fără cuvinte, oameni care sunt foarte mișto, foarte sociabili. Peste tot pe unde am fost am avut parte de oameni calumea. Singura excepție e în București, unde am impresia că toată lumea e plătită să fie acră în vorba…

Pentru asta, zic să vă prezint o rețetă autentică (garantez pentru ea) de iahnie de fasole cu ciolan de porc afumat. Mâncarea asta e tradițională pentru ziua de 1 Decembrie și merge de minune alături de o țuică fiartă.

Ingrediente:
  • 1 ciolan afumat de porc. De preferat ar fi achiziționarea lui de la o măcelărie, întrucât au marfă de calitate de obicei.
  • 500g de fasole boabe;
  • 1 pahar de suc de roșii (aproximativ 100 de ml);
  • 1 foaie de dafin;
  • 1 ceapă;
  • pătrunjel verde;
  • sare;
  • piper.
Metodă de preparare:
  • Fasolea o veți pune la înmuiat de seara până dimineața în apă cu sare. Dimineața, fasolea se spală în mai multe ape și apoi se pune la fiert în apă caldă.
  • După ce a dat în fiert 10-15 minute, apă se varsă și se pune altă apă caldă, lăsând la fiert din nou. Operația asta o faceți încă o dată. Practic, fasolea trebuie fiartă în 3 ape și nu știu dacă știți motivul pentru care trebuie făcut asta, dar îl zic aici să rămână stabilit: scutiți degajarea de CO2 pe supapa de refulare omenească. Nu e mit, e testat pe propria-mi piele.
  • Ciolanul cumpărat se spală, se pune în aceeași oală cu fasolea și se lasă la fiert 2 ore. Mulți sunteți tentați să dezosați carnea de pe ciolan și să lăsați doar carnea la fiert. E o greșeală imensă, deoarece osul dă gustul.
  • Se călește într-un vas separat ceapa cu o lingură de ulei până ce devine caramelizată, se adaugă sosul de roșii, foaia de dafin, sarea și piperul.
  • După ce fierb împreună fasolea și ciolanul, carnea poate fi dezosată. Se adaugă mix-ul de mai sus cu ceapa călită și se lasă la fiert până ce scade sosul un pic iar mâncarea devine mai groasă.

Asta este tot. Este o rețetă tradițională, așa facem și noi în casă, așa face și bunica la țară. Să aveți poftă și, la mulți ani România, la mulți ani români!

(sursă foto: freepik.com)


Lăsați un comentariu