La fel ca la celelalte camere, aici am fost nevoiți să facem hidroizolație.
Față de dincolo în schimb, am avut alte impedimente în funcție de care m-am adaptat din mers.
Prima chestie ar fi că aveam pardoseala cu crăpături față de perete. Unul din pereți a apărut ulterior construcției casei (peretele ce desparte casa de cămară, din layout-ul de aici) și a lucrat în timp până s-a așezat diferit față de casă. Motiv pentru care a apărut o mare crăpătură la colțul dintre peretele cămării și casă.
Nu ar fi o problemă mare să zic, dar mă trezeam efectiv cu gâze în casă ce nu veneau pe geam. Era o producție extraordinară de cărăbuși de mai la mine în dormitor și dacă învia vreunul, era măcelul după lume noaptea când dormeai. Mă rog, încercai să dormi, că bâzâitul ăla bate la fund orice ploșniță d-aia puturoasă.
Acolo am rezolvat cu spumă poliuretanică, cât să umplu golul bine, și apoi dat cu ipsos pe pardoseală, peste spumă. Probabil o să primesc întrebări de ce am ales să dau cu ipsos pe pardoseală: e ignifugă, iar hidroizolația se montează cu flacără. Spuma arde de nu se mai oprește și n-aș fi vrut să dau foc la coșmelie.
A doua problemă apărută a fost faptul că acea cameră nu a fost hidroizolată în trecut. Deși s-a încercat totuși o hidroizolație cu carton ca pe vremuri, totuși podeaua era fleașcă. Am avut mochetă cu polistiren înainte, iar umezeala a stat sub polistiren. Motiv pentru care a trebuit să lăsăm efectiv o săptămână geamurile deschise la maxim, alături de ușa ce dădea în hol, să se aerisească forțat.
Nu mai zic în dreptul sobei, unde era aproape baltă la baza cărămizilor. Nu pot să îmi explic ce s-a întâmplat acolo, în afară de faptul că au tras cărămizile efectiv umiditatea din pământ.
Iar a treia chestie are la bază tipul de membrană bituminoasă aleasă. Dacă la început am mers pe membrană cu ardezie încorporată în ea, acum am mers pe membrană simplă. Am avut surpriza să văd că se așează și lipește mult mai bine pe pardoseală și am putut să las unghiuri de 90 de grade cu peretele mult mai ușor față de pardoseală.
Procedura de aplicare e aceeași: după uscarea camerei, într-o zi am dat cu soluție pe jos ce are rol de amorsă, am lăsat de sâmbăta asta pe sâmbăta viitoare să lucreze, apoi am venit cu pârlitorul și am pus membrana, bucată cu bucată.
Datorită ușurinței de lucru a actualei membrane, am putut să o montez singur cu un L făcut din fier forjat pentru a trage membrana după mine când s-a încălzit.
Efectul e cel din poza de mai jos. Poza a fost făcută după ce am terminat cu tencuitul prizelor și știu, am folosit-o și săptămâna trecută. Mi se pare că dă cel mai bine de înțeles ce înseamnă „asfaltarea” asta.