Am făcut limoncello acum ceva vreme, un lichior de lămâi ce nu aveam, sincer, așteptări de la el să fie bun în vreun fel. Nu mă întrebați de ce, probabil era și prima băutură făcută de mine diferit de vin. La fel am făcut și cu vinul, până n-am văzut eu un rezultat bun, nu am avut încredere că VA FI ceva bun.
Ei bine, după ce am făcut limoncello, am plecat pe drumul lichiorurilor, continuând cu acea vișinată. Și nu am făcut-o cu țuică, cum se face la țară. Nu tată, am mers pe lichior lichior. Nu pe alcool etilic de 96° că ieșea bombă, dar cu vodkă, ținând cont că nu are gust sau miros. A ieșit o minunăție.
Iar acum, că sunt pe drumul ăsta, ce avem noi aici? Vă las un pic să ghiciți, poate vă dați seama, poate nu:
Urmează o murată. Și când zic de murată, nu mă refer la murături. Nu, este un lichior de mure naturale, de la țară de la mine, obținut pe același principiu ca la vișinată, cu mici diferențe:
- Macerarea lor nu este de 14 zile, ca la vișine. Vișinele au altfel textura și fibra, au și acel sâmbure prezent în ele care dă aroma de migdală. La mure, macerarea este suficientă a se face 5 zile.
- Din aceleași considerente, statul la macerat CU alcool este înjumătățit. Aromele murelor deja s-au lăsat în acel sirop în 5 zile, iar cu alcoolul ar trebui să fie mult mai rapid procesul. Cu toate astea, după 4 săptămâni recomand a se gusta și dacă gustul nu e ok sau se dorește o aromă chiar mai intensă, a se lăsa mai mult la macerat.
- După cum vedeți, am folosit mai multe borcane. Motivul e unul simplu: au fost 4 Kg de mure. Nu aveam unde să le bag, iar data trecută am folosit tifon pentru a nu se face acumulare de gaze (în timpul macerării apare un pic de fermentație care degajă CO2). Acum am pus capacele fără să le înfiletez strict pentru a se degaja acest CO2.
Acum urmează și eu să bag la macerat, deci ce vedeți aici e Live, mai ceva ca la Untold sau Neversea.
Ce nu am zis niciodată pe aici, deși ar fi trebuit: alcoolul dăunează sănătății. Iar alcoolul se bea cu măsură. Pentru a înțelege și care e acea măsură, țineți minte: ficatul poate procesa 10g de alcool pe oră (vorbim de alcool pur). Ce e peste e dăunător direct organismului. Iar 10g de alcool pur se traduce astfel:
- Un pahar de 250 ml de bere.
- Un pahar de 75ml de vin (știu, știu, paharul are 150 ml de vin în el).
- 50 ml de lichior (ținând cont că făcut cu vodka are o tărie de aproximativ 22°).
- Restul de băuturi sunt la categoria o gură de.