Gresie la foc automat

Voi ați auzit de terminologia asta scrisă în titlu? Gresie la foc automat? Că eu până la cămara de la țară nu am mai auzit.

Cămara noastră de la țară arăta într-un fel, numai plăcut nu. De fapt, ăsta e principalul motiv pentru care a existat de la bun început antecamera aia de acces în cămară.

Bine, asta și faptul că să ajungi în cămară traversai prima cameră, acolo nu îți venea să intri desculț la ce era pe jos, așa că erai forțat să te duci încălțat prin camera de zi, făceai mizerie, bla bla.

Una peste alta, în toată recondiționarea asta am ales să refacem și cămara.

Bineînțeles, după lungi lupte seculare cu soția în care decizia era ca acea cămară să o transformăm într-o baie, a rămas cămară. Totuși, a fost amenajată de așa natură să o pot transforma în baie când mi se va da locul.

Prima etapă a fost mutarea ușii, una din etapele premergătoare întregii renovări. A doua etapă a fost etanșarea ei. Cum am zis, nu doream diverse mirosuri venite de acolo în camera de zi. Mai ales dacă stăteam și noi la un pahar cinstit de vin…

Usa micsorata
Poza asta a mai fost folosită în trecut, dar cam așa arăta cămara. Chiar cu lucrurile depozitate acolo.

Ei bine, totul din cămară a dispărut. Am făcut cumva și ordine în toate lucrurile ălea de se văd. Am făcut o depozitare a lor temporară alocuri și pot spune că am rămas chiar și surprins de faptul că peste jumătate din lucrurile din cămară nu le foloseam.

Întotdeauna se zice că avem un sertar plin cu lucruri pe care nu le folosim, dar chiar o jumătate de cămară? Cam mult aș zice. Oricum ar fi, totul a ieșit de acolo și a rămas cămara goală pentru tinci și gresie.

Revenind la gresie. Ce ar trebui să știți este că o suprafață plană câtuși de cât, returnată. Vă zic asta pentru că eu nu am făcut-o, evident. Am ales să încarc golurile (destul de multe să zic) direct cu adeziv.

Că tot vorbeam, materiale necesare:
  • Gresie, normal. Asta punem pe jos nu? Trebuie calculată suprafața pentru a ști cât se cumpără. Și se cumpără întotdeauna cu minim 10% peste. Trebuie luate în calcul și mărginarele, care se debitează la un aproximativ 6 cm pe tot perimetrul. Mie mi-au ieșit cam 5 mărginare dintr-o placă întreagă.
  • Adeziv de montaj pentru gresie. Aici sunt mai multe tipuri de adezivi de luat în calcul, îi luăm pe rând:
    • Adeziv pentru interior strict, care nu rezistă la schimbări bruște de temperatură sau la UV. Rezistă la umiditate și este adezivul CM9 de la Ceresit.
    • Adeziv pentru exterior, ce rezistă la cele de mai sus și poate fi folosit și la interior dacă se dorește. E cunoscut după numele lui mic, CM11.
    • Mai este și tatăl adezivilor, CM17, care are toate calitățile de mai sus + faptul că este flexibil. Asta îl face o alegere foarte bună în cazul în care se dorește placarea cu gresie direct pe lemn (sunt destule cabane care folosesc practică acest lucru, cabane de lemn, desigur). Lemnul lucrează, în special în contact cu umiditatea. Oricât am încerca noi să îl protejăm, el se va dilata și contracta funcție de temperatură și gradul de umiditate din aer. Aici vine în ajutor CM17 acesta.
  • Distanțieri de montaj gresie. Vor trebui montate plăcile cu distanță între ele. Am ales distanțieri de 2mm, sub formă de cruce.
  • Chit de rosturi, pe care vă recomand să îl luați de la Ceresit. E cel mai ok ca și preț și are și cele mai bune proprietăți antifungice.
Scule necesare:
  • Un polizor unghiular cu pânză diamantată pentru debitarea plăcilor ceramice. În cazul în care aveți forme de debitat sau, pur și simplu, vreți să tăiați gresia cu usurință, e cea mai la-ndemână soluție.
  • Un ciocan de cauciuc pentru a putea nivela aceste plăci de gresie pe podea.
  • Un boloboc (nivelă).
  • Mistrie, cancioc, găleată, gletieră.
  • Un malaxor montat pe bormașină (nu se recomandă amestecarea manuală deoarece rămân cocoloașe și ele nu vor face priză ulterior) cu SDS.
  • O sculă d-asta de debitat gresie/faianță. Face minuni la casa omului, vă spun.

Și vă spun că face minuni pentru că cu ajutorul sculei aceleia am reușit să montăm gresia la foc automat, literalmente. Am avut meseriașul ce a pus-o pe poziție și eu am tăiat afară cu ea. În 2 ore a fost montată toată gresia & mărginarele.

Pentru adeziv, ca și până acum, amestecare direct cu apă până se obține o pastă consistentă. Știm asta din articolele trecute.

Gresia se montează cel mai bine întotdeauna pe pieptenele gletierei, la fel ca la polistiren. Cea mai bună priză e așa, încărcătura e uniformă și nu apare riscul de a crăpa gresia când pășești pe ea.

Dacă suprafața aderentă nu permite, atunci montajul se va efectua pe mămăligi, cu reglarea plăcilor din nivelă. Sau faci ca mine (Nu recomand totuși) și încarci cu adeziv până iese în nivel suprafața, după care montezi gresia și o bați la nivel, cu atenție. Riscul cel mai mare din punctul ăsta de vedere e că adezivul nu are chiar o bună portanță la încărcare și există un risc major de a crăpa gresia dacă ai uitat cumva un gol.

Rosturile se vor chitui după 24 de ore și este un întreg procedeu și acolo pe care îl voi detalia în separeu, pentru că, deși pare ușor, m-am luptat cu diverse probleme până ce mi-am făcut mâna pe chituit…


Lăsați un comentariu