Cum faci o gaură de priză sau întrerupător

Într-o bună zi s-a luat hotărârea ca în casa unchiului să se schimbe mobila de la bucătărie, iar eu m-am activat imediat la auzul acestor cuvinte deoarece vorbise cu un meseriaș care căuta să îi ia pielea de pe el pentru patru corpuri și-un blat de mobilă.

Am discutat și am stabilit, de comun acord, să fac eu mobila și să decid pentru a fi cât mai optim din punct de vedere spațiu. Pentru partea de mobilier voi face un articol separat pe care să discutăm.

Astăzi vreau în schimb să vorbesc despre o situație în care s-a regăsit el când mobila era gata: nu avea prize în perete pentru a conecta cuptorul electric și aragazul. Eventual și alte prize pentru diverse aparate ce urmau să apară.

Așa că iată-mă într-o situație în care a trebuit să fac două găuri de unde să alimentez componentele principale. Acestor prize li s-a făcut alimentare separată din tabloul electric (chiar dacă e tablou electric ceaușist, tot am venit cu două fire noi de 4 mm² secțiune până aici). Canalul cablu de alimentare a fost făcut pe exteriorul casei și retencuit.

Pentru a face gaura, avem nevoie de o carotă diamantată specială pentru doze rotunde, cu diametrul de Ø80 de mm și adâncimea de 50 de mm. Aceasta e bună în general la pereți deoarece avem pereți din cărămidă, beton sau BCA și poate face gaura și prin gresie.

Aici se vede că dau gaura inițial în faianță. Dacă se ciobește foarte puțin pe lângă diametru, nu vă faceți griji deoarece se va masca cu priza.

Marcajul se face la cote (în funcție de unde doriți să dați gaura) cu un creion și apoi se pregăurește cu burghiul carotei. Sfatul meu este ca priza să fie montată la un minim 350 de mm înălțime de blat pentru a nu o stropi cu apă sau a nu se duce căldura în ea. Marcajul va deservi și ca un ghidaj pentru gaura ce urmează a fi executată.

Cam așa arată carota, montată pe bormașina cu percuție. A mea a trecut prin câteva lupte seculare, dar mai duce.

Bineînțeles, dacă stați la bloc, gaura pe care o faceți o faceți într-un stil în care știe tot blocul pentru că se face cam multă gălăgie la prelucrarea ei. Cam așa:

Iar pentru a găuri e nevoie de presiune pe bormașină. Nu vă imaginați că eu am dat gaura în 12 secunde. Nu, asta e pur exemplificativ pentru zgomot. Pui presiune atunci când se face percuția și se va duce carota în adâncime cât e necesar.

După găurire, se ia văru’ Mihăiță (ăla mic) și se „discută” cu restul ce trebuie scos din perete.
Rest care arată cam așa.

Și apoi faceți o probă de montaj al dozei. O puneți pe poziție la fel ca în poza de mai jos și, dacă totul este ok și încape, o zidiți cu ipsos pentru construcții. În cazul în care gaura rezultată nu a fost destul de adâncă, interiorul se va scobi cu dalta și ciocanul.

NU vă recomand să încercați în continuare cu carota pentru că nu veți avea randament. Restul de mai sus este suficient ca adâncime pentru a zidi doza eficient.


Lăsați un comentariu