Nu mai funcționează masca de sudură

M-am apucat de multe lucruri prin curte, unele ce îmi place să le fac, altele ce nu sunt un fan înfocat ale lor. Cu toate astea, sudura mi-a devenit prietenă și încep ușor ușor să mă deprind cu mișcarea electrodului pe fiarele buclucașe.

Devenise o problemă masca aia de sudură automată de care am vorbit acum ceva timp: nu mai funcționa. Bine, ea funcționa, dar nu prea. Vedeți voi, am crezut pentru multă vreme că masca aia de fapt are acumulator reîncărcabil și trebuie lăsată în soare pentru a se încărca.

Ok, am ținut-o în debara. Hai să o scot la soare.

Nu a avut nici un efect chestia asta. Mi-am luat păcăleala pentru că central, pe oglinzile ce închid când sudezi, este un senzor fotosensibil, similar calculatoarelor de birou. Toată viața mea am crezut că senzorul ăla are și un mic panou fotovoltaic ce ajută la încărcarea acumulatorului. Așa că nu mare mi-a fost surprinderea când am participat la o discuție în care am auzit:

Am înlocuit bateria la masca de sudură că nu mai mergea.

Oi fi fost eu cherchelit după două pahare de vin în discuția asta, dar tot mi-a resetat un pic softul. Cum adică „bateria”? Și din două taste apăsate și un click distanță am aflat că senzorul ăla nu e nicidecum un panou fotovoltaic ce ar încărca acumulatorul. Ăla e senzorul de lumină care în timpul procesului sudură dă semnal de închidere a display-ului cu cristale lichide.

Suportul lui se îndepărtează și veți rămâne cu ecranul în mână separat. Pentru a-l putea desface, este necesară introducerea unei șurubelnițe drepte pe una din fantele din laterala lui (sau chiar ambele fante):

O mișcare de rotație și l-ați desfăcut. Țineți cont că el a fost cumva capsulat, dar cu toate astea nu este închis ermetic, niciodată nu a fost, deci să nu vă speriați atunci când se aude trosc. A fost construit pentru a fi înlocuit cu totul, dar masca costă acum 97 de lei. Bateria e 50 de bani.

Ar trebui să ajungeți la asta: placa de bază cu controlerul ei, ecranul legat la ea, bateria și un adeziv ce ține pe poziție senzorul de detectare lumină. Manevrați cu grijă ecranul din momentul desfacerii acestuia deoarece piesele pot sări de la locul lor și atunci chiar nu mai aveți ce face cu el.

Bateria este una simplă, un CR2032, înlocuirea se face imediat, iar asamblarea întregului ecran e în sens invers: poziționarea capacului, strângerea lui pentru a se clipsa câtuși de cât și montarea lui în suportul de prindere pe mască. O dată pus ecranul în suport, el nu se va mai desface, garantat.

Montați ecranul pe masca de sudură și faceți o probă. Ar trebui acum, cu baterie nouă, să vedeți că ecranul se închide automat și la un efect de stroboscop al lanternei telefonului. Dar cel mai eficient se folosește la sudură. La mine a mers uns.


Lăsați un comentariu