Ați observat probabil că eu tot postez ceea ce fac eu pe aici. În termeni argeșeni, “mă dau mare” cu ce fac dar nu zic nimic propriu-zis. Reclamația asta am primit-o de la mai multe persoane și stând drept și judecând strâmb, aveți dreptate.
Am decis să încep prezentarea diverselor scule. O să rămână și proiectele de lemn joia, sau le mut într-o altă zi, văd eu cum mă organizez. Cert e că dacă scopul blogului este să vă învețe să faceți ceva, să ne ținem de scopul lui.
Așa că azi vă prezint propriu-zis cum se folosește un fierăstrău circular de mână (zic și eu să încep cu ceva). Principiul de funcționare este același pentru toate mărcile de circulare, nu ar trebui să difere mult. Eu prezentarea o fac pentru un Bosch.
Mai întâi, în ce constă fierăstrăul circular de mână?
Fierăstrăul în principal e destinat tăierii lemnului (unele pânze sunt concepute și pentru metal). Mă refer aici la orice tip de fierăstrău:
Fierăstrăul circular în general se folosește la debitarea lemnului pe lungime. Pentru asta, buneii noștrii foloseau circular de banc pe care împingeau efectiv lemnul cu mâna. Între timp au apărut circularele de mână cu care putem debita la lungime sau pe toată lungimea lemnului.
Înțelegem mai bine din modul lui de funcționare și cum se utilizează:
Mai jos vă las poze în dreptul căreia pun explicație pentru a știi la ce se utilizează. Las și comentarii suplimentare unde e cazul:
De aici se poate regla unghiul de tăiere. Unghiul se vede că e de la 0 la 56° și în general este la fel pentru toate circularele. Se slăbesc cele 2 șuruburi cu cap fluture, se poziționează săgeata din dreptul lui 0 la ce unghi se dorește, iar apoi se strâng înapoi șuruburile.
Reglajul pe înălțime al tăierii se face slăbind acel șurub din poza din dreapta. La acest model de circular, șurubul se strânge cu un sistem de pană pentru a fi rapidă ajustarea înălțimii. Mai am un METABO la care se desface efectiv șurubul ca la unghi mai sus. Indicatorul se pune în dreptul valorii dorite.
Cu acest echer se face ghidarea pe laterala lemnului pentru a putea debita pe lungime. Eu îl aveam aici reglat la 50 mm, semn la semn. Bonus: echerul poate fi folosit și pentru trasaj dacă se dorește.
Observații și atenționări:
- NU blocați apărătoarea pânzei și, mai ales, NU țineți mâna în dreptul pânzei în timpul funcționării acestuia! Există riscul de accidentare serioasă!
- În prima poză puteți observa că circularul mai are un mâner în față, Când folosiți circularul, mâna conducătoare o țineți pe butonul de acționare, iar mâna condusă pe acel mâner. Cât timp sunteți începători și vă formați mâna, NU puneți mâinile în altă parte cu el pornit!
- Am pomenit de pânze de circular cu număr de dinți mai mic sau mai mare. Personal, prefer număr de dinți mici pentru viteza de debitare mare. Dezavantajele dinților rari la pânză ar fi: calitatea debitării (iese destul de zdrelit lemnul tăiat) și riscul de împănare a circularului în lemn (kickback).
- Apropo de kickback: mare atenție când circularul face acest kickback (dacă pe banc aruncă lemnul, la cel de mână sare circularul) să nu îi dați drumul la circular. Pornit se poate înfige în ceva ce nu ar trebui (par example: corpul vostru).
- Vedeți când tăiați cu circularul pe unde țineți firul de la alimentarea electrică (nu mă întrebați de unde știu, dacă bănuiți, doar râdeți).
Ca să închei, vă mai las un tip de circular de banc aici pentru debitări la lungime. Este foarte precis, foarte rapid de folosit, destul de securizat anti-proști și cu funcționalități multiple.
(sursă foto: freepik.com)