M-am sesizat să scriu articolul de astăzi după o bună perioadă de timp în care mă țin scai să o fac. Dar ce m-a determinat e un articol al lui Vali cu privire la cataloage de câini de la adăpost, pentru adopție.
Și îmi aduc aminte de faptul că la mine, în zona Argeșului, oamenii refuză să sterilizeze animalele. Și sunt sigur că nu e singura zonă așa, dar suntem renumiți pentru numărul de câini vagabonzi ca județ.
Un exemplu concret este următorul: în trecut aveam o cățelușă la țară, până să ajungem noi acolo mai exact, era la bunica noastră. Ei bine, cățelușa era nesterilizată și în fiecare an avea de scos o serie de minim 2 căței, maxim 4. De altfel, faptul că se împerechea cu orice câine mai mare i-a adus și sfârșitul pentru că a încercat să scoată un pui cât ea de mare și aia a fost.
Cât au ieșit căței mici, ne-am descurcat să îi dăm în stânga / în dreapta. Adică au fost oameni dispuși să îi ia, mulți dintre câini fiind și acum bine, la casele lor. Alte serii de căței nu au supraviețuit datorită unui virus care circulă pe acolo și dacă nu apuci să îi vaccinezi, se sting.
Câțiva ani mai târziu, am tot avut câțiva câini pe la noi pe la curte care ba au dispărut, ba nu. Erau foarte aventurieri și în pădure la noi avem urși. Au plecat și s-au dus acolo unde se duc câinii când nu se mai întorc. Dar cel mai recent am un câine care are față de bețiv și cățelușa de care vorbeam cândva.
P.S. Cățelușa e bine, voioasă, energică și încă face prostii că nu a sărit de vârsta de 1 an.
Ăștia nu sunt așa de aventurieri, dar și ei pleacă din curte. Iar pentru faptul că nu sunt aproape de casă eu mereu, nu prea îmi vine să îi țin legați de glie. Problema se pune cu înmulțirea lor. A lor și a pisicilor din curte, că am și 2 mâțe, femele.
Ei bine, la București o sterizilare costă în jur de 150 de lei (sigur e mai mult acum, eu am memoria veche de 5 ani cu prețul ăsta). Nu este o sumă mare, ținând cont de implicațiile care apar dacă nu o faceți. Iar dacă stați și la bloc, din nou, e nemaipomenit să nu vezi câinele sau pisica călărindu-te în călduri.
Dar pentru cei ce nu aveți posibilități financiare, există și campanii de sterilizare gratuită oferită chiar de adăposturile de animale. Cu siguranță dacă veți face un apel către adăpostul principal al județului vostru, veți găsi așa ceva.
Dau exemplu eu pe cei de la Argeș, cu adăpostul lor de la Smeura, de lângă Pitești: ei oferă permanent sterilizare gratuită în cadrul adăpostului lor, iar din aprilie până în octombrie se plimbă cu caravana în tot județul Argeș și, pe bază de programare, se face sterilizare.
Eu am fost la ei la centru fără programare pentru că am fost sâmbăta, dar nu am fost refuzat, din contră, lăudat.
Cum decurge procesul de sterizilare?
- Ar fi de preferat ca înainte de sterilizare, animalul să aibă vaccinurile făcute, fără cel antirabic. Asta îl va feri de eventuale boli în urma operației de castrare.
- O dată ajunși la centru / la caravană, vi se va întocmi un carnet de sănătate pentru acel animal cu toate datele lui.
- Când se face castrarea, se face și vaccinul antirabic și microciparea animalului. Totul gratuit, dar în momentul în care ați făcut asta, animalul este al dumneavoastră și veți fi contactat în cazul în care acesta se pierde.
- După întocmirea dosarului, se face anestezia animalului cu injecție și intră la operație, care durează 5 minute (în mintea mea e ca la abator înăuntru, taie, leagă, coase, adună, imediat te rezolvă, dar nici la mine în cap nu e numai pace și liniște).
- Vi se va da o schemă de tratament post-operatorie care include antibiotic și betahistină la seringă (cred că asta e) cu care se dă peste rană dimineața și seara.
Câteva mențiuni demne de făcut, din experiență:
- Nu veți duce animalul la sterilizat și apoi plecați să vă faceți cumpărături sau alte treburi. Se consideră abandon al animalului și nu îl operează în absența voastră.
- Pentru câini în special: vi se va recomanda guler de protecție, dar nu vi se dă de acolo. Va trebui să îl procurați în separeu, așa ca ar fi bine să îl aveți la voi înainte de sterilizare.
- Mitul la femele cum că trebuie să fete o dată o serie de pui este la stadiul de mit: cei de la centru au zis că nu e obligatoriu, singurul lucru obligatoriu este ca vârsta să fie de minim 7 luni pentru a se stabiliza hormonal.
Așadar, fiți responsabili și sterilizați animalele, atât pentru binele lor cât și pentru al vostru. Așa veți conviețui mult și bine, fără regrete.