Finisarea sobei mici

După 2 săptămâni de la zidirea sobei mici, timp în care ea a stat la uscat, am pornit cu tencuirea ei.

Motivul pentru care a stat 2 săptămâni degeaba așa a fost, după cum am zis, uscarea. Dat fiind faptul că mortarul folosit (și recomandat de către meseriaș) a fost humă cu nisip, durata de uscare e mult mai mare față de alte agregate cu uscare accelerată.

Orice mortar folosit din comerț are durata de uscare maxim 48 de ore. Diferența este că huma rezistă la temperatură destul de mare (știu, câteodată și mie mi se pare incredibil că găsim în natură materiale mai bune decât tot ceea ce e dezvoltat pe cale sintetică).

Tencuiala a fost similară șemineului, adică:

  • Am folosit plasă de fibră de sticlă pentru armarea ei. Schimbările de căldură fac soba să se dilate și contracte. Astfel apar fisuri în tencuială.
  • Am prins-o cu masă de șpaclu pentru polistiren. Da, știu, tentația este să ziceți că nu rezistă. Pe exteriorul sobei am cam 60 de grade Celsius. Rezistă cu ușurință la temperaturile astea.
  • În teorie, ar trebui lăsat la uscat alte 24 de ore toată masa aplicată. În practică, soba a fost ea uscată în prealabil, cărămizile au fost coapte în cuptor, așa că masa s-a uscat complet în 3 ore.
  • După uscare, am curățat suprafața portantă (rezultată din aplicarea masei de șpaclu) pentru a putea aplica tinci.
  • Am prins (după cum se vede în poză) aceleași bucăți de travertin de jur împrejur, cât să îi dau o formă frumoasă.
  • Ultima etapă a tencuieli a fost să aplic tinciul și să las la uscat.

După tencuire, am dat o lavabilă frumoasă, albă peste tinci și a rămas de un alb imaculat.

Observații de care să țineți cont:

  • Aveți grijă să tencuiți peste tot. Există riscul să fie goluri în materialul de zidire și să vă treziți cu fumul în casă. Nu e ceva de dorit, mai ales dacă ați adormit deja. În special pe capacul de sus să insistați cu material.
  • În poză se vede că am o zonă de travertin pentru sobă, chiar în fața ei. Nu aveți idee cât ajută acele plăci. Deja am scutit de vreo 4 ori arderea mochetei acolo. Jarul poate pica pe mochetă sau pe parchet. Așa, pică direct pe plăcile de travertin. Desigur, puteți pune și gresie. Eu am zis să fiu pe același film cu toate.
  • La tencuire, dacă aveți posibilitatea, scoateți ușile sobei, dacă nu vreți să frecați la ele vreo 2 ore să le curățați.

Lăsați un comentariu