Pun pariu că nu știați cât de murdar e espressorul

Cred că e destul de evident faptul că încă sunt destul de supărat pe TikTok-uri și pe tot ce înseamnă Reels (pentru că de fapt moda asta cu Reels a fost dată de Facebook înainte de toate. Apoi a preluat-o toată rețeaua Meta și cu timpul și Youtube, dar și TikTok.) Ne prăjesc creierii și ne țin într-o angrenare continuă și prostească fără să ne dăm seama, iar eu cad pradă cel mai des contra propriei mele opinii despre ele…

Problema e că în zilele noastre nu putem fugi de ele. Apar ca sugestii, dacă le ignori, apar ca videoclipuri și orice ai face tot dai de ele. Singurul lucru pe care îl poți face este de fapt să limitezi timpul de acces.

Însă într-o zi când stăteam pe Reels-uri am avut surpriza de a găsi unul care ne explica doct cât de murdară este partea de presare a cafelei a espressoarelor, în special de la DeLonghi. Asta mi-a stârnit curiozitatea încât m-am apucat să îl desfac și eu pe al meu de acasă să văd ce e cu mecanismul ăsta.

Fraților, ce am putut găsi acolo… Cât de multă mizerie era prezentă în el, Doamne! Mă mir că mai trecea apa prin arsura aia de cafea.

Pozele prezentate de mai jos sunt ale espressor-ului de la muncă, unde avem aceeași marcă și folosește același tip de mecanisme, așa că am avut conștiință și l-am executat și pe el.

Tot ansamblul se găsește sub recipientul de apă. Se scoate recipientul și există un capac pe care scrie Pull unde găsiți chestia de mai sus. Se trage prin declipsarea din bridele roșii și tragerea simultană după ce s-a declipsat.

Ce vedeți voi aici nu e împroșcat de cafea vrac pusă peste limită pentru a face cafea direct cu cafea măcinată din comerț. Nu, înainte de a ajunge aici, ea se macină prin râșnița de sus. Apoi se presează pe sita aia metalică și se trece apa prin cafea și sită.

Apucați-vă și curățați temeinic. Eu am făcut-o cu o periuță de dinți veche (le țin pentru diverse curățări după ce se uzează) sub jet de apă constant. Am curățat până a ieșit lună și am zis că am încheiat problemele cu curățatul.

Ți-ai găsit. Puneți și voi la rândul vostru, așa cum am făcut și eu, mâna pe o șurubelniță și desfaceți sita aia din singurul șurub ce o ține. Când o scoateți de acolo, faceți o cruce mare și fiți pregătiți:

Dacă la tot ansamblul de presare a fost mizeria câtuși de cât în grafic la curățare, asta e numai cafea arsă și depusă pe găurile de trecere ale apei. Tocmai de asta zic că mă mir cum mai trecea apa. Iar pentru curățare a trebuit mai întâi să folosesc un burete de sârmă și abia apoi să iau cu periuța de dinți bucățică cu bucățică.

Poze cu ce a ieșit nu am pentru că e logic: ceea ce e murdar și stricat a devenit curat și bun, dar vă spun că înainte știam gustul cafelei, unul amar. Aparatul de la muncă avea un gust și mai rău, fiind folosit de mai multe persoane și cu ore de funcționare mai multe față de ce aveam acasă. Dar gustul ulterior curățării este un gust de cafea curată și adevărată, așa cum a fost atunci când am cumpărat espressorul.

Ca să vă răspund la întrebare: nu, tabletele de decalcifiat nu fac treaba asta cum trebuie, ele de fapt curăță instalația de distribuire a apei de depunerile de calcar ce se fac pe ea. În teorie, dacă apa este ok, depunerile sunt foarte mici. Dar aparatul are înscris în soft ca după un număr de utilizări să se facă această decalcifiere, așa că e bine să o faceți.

Cât despre alte modele de espressoare, momentan nu aș ști să vă zic ce și cum pentru că cel la țară este mult prea nou ca să ceară astfel de intervenții. Dar o să încerc intervenția la un Krups cât de curând, pozez și vă arăt.

Rele rele, dar sunt bune și reels-urile ăstea la ceva.


Lăsați un comentariu