Subiectul sănătate întotdeauna este tabu. Pe deoparte, nu știm cu ce se mănâncă de cele mai multe ori. Pe de alta, refuzăm să fim atenți la asta sau să conștientizăm adevărul despre noi.
În zilele noastre, sunt foarte multe informații care ne înconjoară cu privire la acest subiect. Deja filtrarea acestor informații se fac din ce în ce mai greu, iar unele persoane refuză să se uite, să mai caute sau să mai digere aceste informații.
Trendul este unul activ și din ce în ce mai multă lume nu mai e încântată de acest aspect, motiv pentru care observăm și numărul de oameni nesănătoși din jurul nostru. Inclusiv studiile spun că 60% din români sunt supraponderali.
Asta putem pune seama și pe industria șpăgilor la doctori (de care, din păcate, n-am scăpat nici la ora actuală, chiar dacă au crescut salariile) ce știrbește și mai mult încrederea oamenilor în sistemul de sănătate. Plus de asta, noi ca pacienți ai doctorilor nu suntem învățați ce să facem să prevenim anumite boli ce pot apărea de către medici, ci suntem tratați.
Toate astea duc la un stil de viață nesănătos, stres al corpului din pricina acestuia, stres mental pentru că vedem că dezvoltăm diverse boli sau întâmpinăm greutăți în unele activități pe care le-am face cu brio.
Zic să încercăm, pe cât posibil, să facem schimb de experiență cu privire la un stil de viață sănătos. Eu, unul, o să îmi dau silința ca, bazându-mă pe experiențele recente în care am încercat să am grijă cât mai mult de mine și de trupușorul meu.
Așadar, elementele cheie de la care vom pleca pentru un stil de viață sănătos sunt:
- Disciplina. E foarte greu să cazi pradă tentațiilor din preajma noastră. Să ne întelegem, toate tentațiile au o cheie: provoacă dependență prin stimularea creierului de a elibera cantități imense de dopamină. Și chiar creierul ne sabotează în a scăpa de diverse vicii.
- Alimentația. Nu suntem deloc atenți la ceea ce mâncăm. Chiar dacă zicem că suntem, nu suntem. Un scurt exercițiu pe care îl puteți face e următorul: adunați ce aveți de cumpărat într-un coș, mergeți pe un scaun (de ex. la Carrefour sunt mesele alea de terasă, găsiți un scaun acolo) și citiți etichetele înainte să ajungeți la casă. Renunțați singuri la jumătate de coș.
- Exercițiile fizice. Aici mai degrabă trebuie pomenită lipsa lor. Suntem atât de sedentari încât ne trezim, ne îmbrăcăm în silă, ne urcăm în mașină, mergem la birou, stăm 8 ore, venim acasă unde ne punem la T.V. să ne relaxăm. Traducând asta, dormi întins, mănânci pe scaun, conduci pe scaun, lucrezi de pe scaun, te uiți la TV din șezut (sau întins). Mișcarea lipsește cu desăvârșire.
- Stresul. De cele mai multe ori ne concentrăm energia pe alte lucruri față de ceea ce contează cu adevărat pentru noi, anume: relațiile noastre cu cei din jurul nostru (partener de viață, colegi la muncă, prieteni apropiați sau chiar și cu vânzătorul la magazin).
- Somnul. Nu ne odihnim destul, iar ăsta-i un lucru cert. Dormim destul? Poate. Ne odihnim destul? Exclus. Nu poți dormi cu stomacul plin, cu capul plin sau în condiții care nu sunt prielnice.
De aici pleacă totul și de aici plecăm și noi cu discuțiile despre sănătate. De aici ar trebui să pornească și toate semnele de întrebare ale noastre și tot de aici se fac schimbările.
Veți mai observa un lucru: corpul sănătos duce și la o gândire sănătoasă, oricum ar fi. Am nenumărate exemple de la oamenii din jurul meu în care, o dată cu adoptarea unui stil de viață mai sănătos. Am făcut inclusiv experimente pe mine cu acest stil de viață, o dată ce am dorit să îl schimb.
Mai am o mențiune de făcut pe acest subiect, ce va fi făcută de fiecare dată: faceți schimbări la stilul vostru de viață, dar se va monitoriza în special cu analize la zi și cu sfatul medicului. Nu vă faceți griji că din propria-i intenție nu va da sfaturi. Dacă îl întrebați, e obligat să răspundă, măcar cu un “nu știu”.
(sursă foto: freepik.com)