Tot n-am ajuns să-mi iau tulpina din pădure pentru că weekend-ul ăsta am fost prins cu tunsul viei, ceea ce vă sfătuiesc și pe voi să faceți până ce înmugurește. Am vrut să o termin pe toată, am reușit și duminică nu m-am mai dat jos din pat.
Tot aici vreau să fac o remarcă: de cele mai multe ori, sâmbăta nu scriu. Nu e vorba că nu vreau, din contră, am idei mereu de a scrie, dar am atâta treabă de recuperat din timpul săptămânii încât nu am când scrie. Așadar, când sâmbăta nu primiți nimic, articole există și vă puteți delecta cu un proiect de-al meu dacă mă urmăriți.
Că vorbim de proiecte, vreau să mă întorc la partea de decorațiune de curte iluminată cu LED și să vorbim despre electronica ce trebuie să o facem pentru a avea parte de aceste ciuperci magice de care am vorbit data trecută, când am acoperit tot ce înseamnă materiale.
Din toate sarcinile pe care le aveți de făcut pentru această decorațiune (dacă vă hotărâți, evident, să o faceți și voi), electronica și lucrul cu siliconul este cel mai dificil. Electronica pentru că e nevoie de mici cunoștințe, iar siliconul miroase și se lipește peste tot.

Tăieturile se fac cu o foarfecă, dar cu mare grijă să nu stricăm LED-urile și partea de placă de bază de sub, întrucât este destul de dificil să deconectăm LED-urile de pe placă fără să le prăjim (temperatura pistolului de lipit arde dioda interioară). Înainte de decupare, va trebui ca plăcii de bază să îi evidențiem contactele cu un cuțitaș cu care râcâim stratul protector.

După ce extragem LED-ul, va trebui să cositorim contactele pentru a ne asigura că ne va ajuta în continuare la lipituri. Dacă contactele de sub nu sunt într-o oarecare măsură bune, fludorul nu va prinde și nu putem merge mai departe (se poate observa că nu am reușit să fac contact pe toată lungimea contactului râcâit anterior.)

Pur și simplu atingeți firele de contactele cositorite mai sus ale LED-ului. Nu vă faceți griji că nu se întâmplă nimic, nu se arde nimic, doar vă va lumina foarte puternic atunci când veți nimeri polaritatea. Grijă însă să nu atingeți firele ăstea două între ele pentru că se arde placa de bază de sub, responsabilă cu reîncărcarea acumulatorului.

Firul cu galben (sau orice altă culoare) este cel ce susține ciuperca, de 1 mm² secțiune. Acesta fiind mai dur, va fi o tulpină suport pentru ciupercă, iar firul roșu (de 0.6 mm²) este cel ce se pune la plusul LED-ului. Dacă la – putem folosi orice culoare, recomand la + să folosiți doar roșu pentru a vă fi ușor în continuare.
Răsucim firul roșu pe după cel ce reprezintă tulpina și mai facem o probă cu „tester-ul” de mai sus pentru polaritate. Faceți asta pentru că dintr-o neatenție am reușit să cositoresc firele invers și doar așa am văzut. După ce am inversat pe tester firele, i-am făcut un nod celui roșu să știu că ăla e minusul și știu cum să-l leg la circuit când o să le prind pe scoarța de copac.