M-am activat aseară la o chestie și vreau să povestim despre ea azi, anume, treaba asta cu DIY-ul de pe internet.
Stăteam pe niște „Shorts” de la Youtube (am mai zis eu că am probleme cu ele, nu m-ați crezut) și m-am împiedicat de ăsta cu vopsitul lui. “Don’t listen to the nosayers” și altele. Și el cataloghează vopsitul ăla ca fiind DIY.
Băi, aia nu e o sculă ce o are oricine în curte. M-am uitat de curios, cel puțin la el acolo în State se găsește la 1000 de dolari fluierând. Ori, mă scuzați pe mine, dar dacă dau 1000 de dolari pe o sculă doar să o folosesc o dată la vopsit casa pe afară, înseamnă că am ceva pitici pe creier.
Înțeleg când vrei să îți faci o afacere și ai așa sculă, e și normal, te scoate din toate rahaturile: vopsește repede, uniform, pierdere de material infimă, deci toate avantajele.
Dar DIY-ul se face cu pensula tată! Se face cu ce ai în curte la momentul ăla. Ia imaginați-vă eu, în vârful dealului, să mă duc să fac DIY d-ăsta “profi”. Păi mă lipsesc ca Adam de Rai.
DIY-ul (care se traduce ca „Do It Yourself”) reprezintă lucrarea care poate fi făcută și din topor. În exemplul tâmplăriei să zicem că avem în vedere un sertar. El poate fi făcut doar cu o bormașină. Până și de aia ne putem descotorosi.
Prinderile se fac cu cepi de lemn, cu adeziv și un ciocan. Canelurile se fac cu dalta și ciocanul. Șlefuitul se face la mână. Vopsitul se face cu pensula.
Apoi, da, dacă ești pasionat de proiecte d-ăstea, nu stai locului o clipă, îți iei șuruburi și biți (deși pe cep e mai rezistentă lucrarea), îți iei freză pentru caneluri, șlefuitor, pistol de vopsit etc.
Ieri v-am învățat cum se pune parchetul cu palma. Adică să îl luați efectiv la bătaie să îl montați. Nu puteam eu să vin la categoria “modernism” și să vă arăt această sculă cu care poți face asamblarea fluierând? Puteam, normal, dar m-ați fi dat la 3 păzește de îmi mergeau fulgii.
Concluzia postării ăsteia e următoarea: vedeți pe internet tot soiul de proiecte plăcute, pe care ați vrea să le faceți. În primul rând, să nu fiți dezamăgiți dacă încercați cu scule manuale iar de la capătul celălalt al ideii se vede o altă calitate a lucrării. Sculele ajută mult. Iar în al doilea rând, vedeți dacă proiectul pe care îl face respectivul se poate face și cu mânuța. Altfel, ăla nu prea e DIY…
(sursă foto: Freepik)