Despre prevenție și siguranță

Am văzut la Cetin un articol și aș vrea evidenţiez şi eu următoarea chestie: orice proiect ați face la casă, orice obiect, reper, lucru ați face cu mâinile voastre, când folosiți o sculă electrică sau chiar și manuală, luați în calcul siguranța voastră și a celor din jur. Vă dau două exemple concrete, despre începuturile mele de a face proiecte de capul meu.

Prima situație

Când m-am apucat eu să tai lemnele cu drujba. Drujba era a unchiului și el îmi arăta cum se folosește. Mno, bun, zis și făcut, ia drujba-n mână, dăi la demaror, pornește, tai un lemn, fericit că a ieșit, am lăsat-o deoparte, a continuat el cu tăiatul.

Într-o zi, fiind singur prin curte, am văzut că au rămas niste ulucuțe de la un gard vechi, niște crăci mai groase de la niște pruni și corcoduși curățați (nu știu dacă știți, dar Argeșul e renumit pentru țuica de prune), am zis să fac și eu de treabă, să le curăț, să vadă lumea că știu și să fac, și să muncesc și să ajut. În timpul training-ului de mai devreme, am ținut minte asta: atenție cu ce te încalți, nu de alta dar drujba poate să sară oricând dintr-un lemn pe picioare și să te lase imediat fără laba piciorului, mai ales că acolo ești tentat să ții piciorul, sub lemn.

Am luat drujba, am pornit, am început, mergea totul ok, cred că m-a strigat soția sau nu mai știu ce m-a distras… Cert e că am fost distras, am ridicat privirea o clipă și am lăsat drujba să meargă și a mers până în bocanc. Și a intrat si am simțit o lovitură. Norocul (că ți-l mai faci și cu mâna ta) meu a fost că am avut bocanci cu bot de fier în picior și s-a proptit în fier. Și așa merg și-n ziua de azi. Dă-l în mă-sa de un lanț de drujbă sau de lamă. Important e că am scăpat cu bine din pățanie.

A doua

Am început de vreo 2 ani să folosesc intens abricht-ul din dotare, lăsat de la socrul meu. Un abricht bătrân, protecții lipsă sau deloc. Am încercat inițial să fac o apărătoare pentru mâini dar e anevoioasă, așa că am făcut manual. De la multe persoane știu că de la abricht rămâi fără minim un buric de deget, dacă nu mai mult. Am dat cât am dat la lemne de grosime peste 3cm, dar ce e sub nu m-am băgat să le fac. Până am fost nevoit. De frică, sau cum zice un proverb românesc “Paza bună trece primejdia rea”, am făcut o sculă de genul:

Am luat un design de pe internet, la liber (link-ul l-am luat de pe Pinterest, apropo, foarte multe lucruri bune ca și proiecte acolo, bani să ai să le faci, că de restul…), de aici și am făcut-o dintr-un tocător vechi, rupt, din fag, de era prin curte și mă cam încurca. Să zic că e gros de 12mm și are o formă ergonomică. Am făcut muchiile rotunjite să n-am surprize și am zis să îi dau înainte să văd ce știe să facă. Am început cu grosime de 5cm la 4cm. Ață! Trecem de la 4cm la 2.5cm. Merge de rupe! Vă dați seama cât rumeguș am produs numai să testez nu? Apoi am trecut la chestii serioase: aveam niște șipci de 5 cu 2.5 și am vrut să le iau din grosime, să le îndrept. La un 2 să le duc, am făcut una, două… la a treia, am dat cu scula direct în cuțite. Dintr-un nod, s-a spart lemnul în două, a aruncat bucățile cât colo și scula a scăpat direct în cuțite. Bineînțeles că m-a luat un tremurat de nu se poate și mi-am dat seama cât de norocos sunt că, fix după ce am făcut-o, m-a ajutat. Și nu am fost invers, ghinionist, să mă lase abricht-ul fără degete…

Ce vreau să zic este că, orice ar fi și orice construiți, fiți siguri că puteți face asta în siguranță. Dacă nu, lăsați-o deoparte și căutați alte soluții ca totul să fie în siguranță. Nu știu dacă știți, dar cele mai multe primiri la urgențe sunt datorate polizoarelor unghiulare (zise și flex-uri la noi) și nepurtarea apărătorii de la acesta.

Ce puteți face pentru început, înainte de a vă apuca?
  • Asigurați-vă că aveți apărători la scule, orice tip de sculă ar fi. Nu degeaba au fost puse acolo.
  • Dăm exemplu sudura, unde știm că sunt metale topite rezultate în urma procesului. Atenție să nu aveți nimic inflamabil la astfel de situații. Se aprinde incredibil de ușor de la un metal topit…
  • Folosiţi dispozitive special proiectate pentru a vă ajuta la diverse proiecte. Am avut în facultate o materie de echipamente de fabricare care fix asta ne învăţa, să ne facem dispozitive pentru piese, pentru a ne uşura munca şi a o face în cele mai bune condiţii de siguranţă.
  • Purtați mănuși, purtați ochelari, purtați cască, funcție de necesități. Am o cicatrice în cap rămasă din lipsa unei căști, pe care AM REFUZAT să o port, nu că nu o aveam…

Aștept chiar și alte idei cu privire la acest subiect. BE SAFE!

, ,

Lăsați un comentariu