Despre pirogravură și tehnica de transfer

Poate nu ați observat, dar de duminică am umblat la layout-ul blogului astfel încât sus să apară proiectele mele din lemn.

Acel post va fi mereu actualizat și mereu se vor face link-uri cu trimitere către fiecare proiect executat, cum ar fi cel de azi în care vorbim despre pirogravură.

Pirogravura reprezintă arderea lemnului după un șablon prestabilit cu un creion de pirogravat. Pe vremuri, pirogravura se putea face și cu ajutorul unui ac încins în foc. Procedeul era anevoios, dar din nou tehnologia ne-a venit în ajutor și ne-a arătat că există soluții mult mai ușoare.

Cel mai ușor pirogravura se poate face pe lemn de esență moale: pin, molid, brad. Se poate face și pe cel de esență tare, însă este mai multă muncă, arderea se face mai greu (cel puțin eu am încercat să fac în lemn de fag și am înjurat mărunt).

Elemente necesare:
  • Materialul pe care se pirogravează. Am pirogravat pe scândură, placă de lemn încleiată și pe placaj.
  • Creionul de pirogravura. Am unul de la LIDL și merge de zici că nu e adevărat. În paralel, mai am un pistol de lipit pentru electrice ce funcționează cu gaz de brichetă și are o temperatură ce permite și pirogravura.
  • Creion pentru trasat șablon, dacă vreți să fiți artiști unici și să nu copiați niciun desen. Vă faceți schița de mână.
  • Hârtie A4 (sau A3) pe care se imprimă șablonul.
  • Diluant (cel care funcționează cel mai bine este D-203).

Se începe prin imprimarea modelului de pirogravat pe hârtie (de exemplu, A4). Obligatoriu, imprimarea se face cu o imprimantă pe laser pentru a putea face transferul. Nu faceți ca mine și înainte de imprimare, dați un mirror imaginii, să puteți să o transferați corect. Exemplu:

Original
În oglindă

Motivul este unul destul de simplu: vreți ca imaginea transferată să fie pe fața dorită.

După imprimare, foaia se pune peste material și se prinde cu un pic de scotch (apare în DEX și noțiunea de scoci, știu).

Pe o bucată de cârpă (care să nu fie absorbantă de preferat), se pune diluantul de mai sus și se freacă pe hârtie până ce se vede imaginea cu contrast mărit. Treceți de câteva ori cu cârpa peste pentru că nu o să iasă din prima. Totodată, nu folosiți forță mare că o să vă iasă cu dungi apoi.

Ar trebui să rezulte asta:

Acum puneți mâna pe creionul de pirogravat și luați-o ușor până ce terminați modelul. Bineînțeles, pe măsură ce vă veți face mâna, veți vedea că în funcție de cât de mult țineți creionul pe lemn, se arde cu contrast mai mare sau mai mic. Asta înseamnă că puteți face și umbre ca în poză principală a postării.

Atașez aici o colecție măruntă de proiecte pirogravate adunată de mine:


Lăsați un comentariu