Mi-am dat seama că eu nu v-am arătat propriu-zis cum se trece de la Butășire la plantare în ghiveci a viei! Rușine să-mi fie…
Păi dacă tot am vorbit eu pe aici de pus vie la apă, v-am arătat cum se pun la apă viile pentru înrădăcinare, v-am făcut și progres live de dezvoltare, nu e păcat să lăsăm lucrurile neterminate?
Am mai avut o serie de butași la ghiveci, așa cum am zis, pentru un coleg ce mi-a cerut vie. Dar am mai făcut și pentru mine, dintr-un alt tip de vie ce face niște struguri imenși. Nu cred că sunt de soi nobil, ca să fiu cinstit, dar bag mâna în foc că nu sunt vestita căpșunică.
Se vede pe ele ce rădăcini viguroase au. Ca termen de comparație cu celelalte plantate, aici am pus parafină dedicată pentru butășire și altoire în capul lor, în loc de ceară simplă de la lumânare.
După toate astea, se pune via în picioare, fără a-i rupe rădăcinile, se presară pământ până în gura de sus a ghiveciului și se presează foarte puțin.
Udarea este un lucru important, deoarece ele au nevoie de apă pentru a se dezvolta bine. Așadar, după plantare, se udă temeinic. De preferat ar fi să aveți o tavă (sau farfurii dedicate de ghiveci) pentru ca pământul să stea înmuiat în apă.
Ghivecele sunt de 12cm în diametru și sunt la set la Leroy Merlin. Eu le-am cumpărat o dată, vreo 48 de bucăți și le-am refolosit permanent. Înmulțesc în fiecare an vie și ghivecele le spăl temeinic înainte de a le refolosi. Există riscul de a fi infectate cu bacterii ce pot periclita dezvoltarea viei.
Mai jos aveți chiar și un video făcut frumos pentru a vedea cum am plantat eu. Au ieșit 20 de joarde frumoase ce abia așteaptă să fie transferate la pământ.
Ceea ce aș mai putea adăuga aici este că deși toate viile aveau rădăcini viguroase, am avut 3 care nu s-au dezvoltat cum trebuie. Nu au făcut rădăcini deloc. Din experiență, ăstea sunt sortite eșecului, ca atare, nici nu încercați să le puneți la ghiveci.