Un mare trend în ultima perioadă este creșterea de cerere de mobilă pe bază de PAL în casele oamenilor. Chiar și eu am la bloc astfel de mobilă, dar bineînțeles că îmi place o masă de cafea făcută din lemn masiv. Sau alte tipuri de mobilier făurite manual (dacă sunt făcute de mine, satisfacția e și mai mare.)
Cu toate astea, mereu m-am întrebat ce ar face un om să aleagă ca materie primă PAL-ul și nu lemnul masiv. Răspunsurile le-am găsit lucrând cu lemnul și dându-mi seama de avantajele și dezavantajele fiecăruia. Iar azi aș vrea să vă dau și vouă informații pentru a vă ajuta când alegeți tipul de mobilier.
Avantajele PAL-ului în confecții:
- Este mult mai ieftin de fabricat, în consecință este mult mai ieftin la cumpărat. În primul rând este executat din materiale reciclate (rumeguș grosier în special), întărit cu rășină și cu suprafețe laminate pe fiecare față mare. Totodată, el poate fi reciclat aproape la nesfârșit, bazându-se pe rumeguș.
- Lucrul cu el este mai ușor întrucât stă la baza construcțiilor modulare. O construcție modulară are în componență piese fabricate în masă, utilajele și dispozitivele sunt standardizate pentru anumite forme.
- Pentru cât de modulare sunt corpurile din PAL, totuși se oferă foarte multe posibilități de compartimentare pentru aceste module.
- Timpul de așteptare este mai mic față de lemn, date fiind condițiile de lucru cu PAL-ul. O fabrică de mobilă cu material pe stoc va face mult mai ușor și mai repede piesele de mobilier necesare clientului.
- Este mult mai ușor dacă îl compari cu lemn masiv de esență tare, cum ar fi stejarul sau fagul. PAL-ul este făcut din rumeguș (ce are aceeași densitate ca lemnul de esență moale – brad) și rășină epoxidică, ce are o densitate foarte apropiată de cea a apei.
Avantajele lemnului masiv:
- Poate fi prelucrat în orice formă se dorește datorită fibrei lui. Ai nevoie de cavități frezate? Se rezolvă. Suprafețe mixte și curbe? Evident că se poate, vedeți Bucovina.
- Este trainic. O mobilă din lemn masiv cu siguranță te va ține minim douăzeci de ani dacă este întreținută corect (de cele mai multe ori în bucătărie sunt piese de lemn masiv, cum ar fi un tocător ce trebuie uns cu ulei la un timp de vreme.)
- Oferă o senzație de acasă, o senzație de comfort lemnul masiv. Asta pentru că noi ca oameni suntem programați atunci când vedem structuri de lemn să ne simțim ca acasă și să ne simțim în largul nostru. Aud mereu oameni care sunt mult mai încântați de mare și de plajă, dar le citesc pe chip entuziasmul atunci când fac contact cu pădurea, cum stau și bălesc ca la o prăjitură pe geamul mașinii.
Avantajele unuia reprezintă dezavantajele celuilalt. Spre exemplu, pentru a putea concepe și fabrica un mobilier din lemn masiv de esență tare, în teorie ar trebui să ai bucătăria foarte bine executată la podea, cu o structură de beton destul de groasă (zece centimetrii de beton armat cu plasă), iar gresia montată ar trebui să fie destul de groasă și montată cu adeziv pe toată placa, nu doar pe mămăligi.
Cu toate astea, mobilierul din lemn masiv întotdeauna va oferi o senzație unică pentru că de cele mai multe ori este lucrat manual sau este confecționat unicat pentru nevoile fiecăruia.
Bine, mai e varianta să cumperi mobilier de IKEA din lemn masiv. Unicitate redusă, dar e din lemn de brad. Excepție făcând blaturile de bucătărie cu iz de fag, care sunt tot din compoziția PAL-ului…
(sursă foto: Freepik)