Refacerea unei instalații electrice este destul de simplă dacă o împarți pe sarcini bine stabilite. Eu am făcut așa:
- Înlocuirea tabloului electric din cel vechi, cu siguranțe tip „Patron” în tablou cu siguranțe automate dedicate fiecărui tip de conexiune.
- Înlocuirea cablurilor electrice, din aluminiu, în cupru.
- Înlocuirea legăturilor din doze, din doze individuale în doză unică per cameră + doză master de distribuție către fiecare cameră.
- Înlocuire + adăugare prize. după caz, în fiecare cameră. Prizele sunt modulare.
Probabil unul din cele mai importante lucruri în toată treaba asta constă în legăturile din doza care pleacă către fiecare priză / bec. Am mai spus pe aici că există mai multe tipuri de conexiuni, însă ceea ce n-am spus este că la conexiune se întâmplă în general toate nenorocirile din punct de vedere electric.
Vedeți voi, un fir electric nu va avea încărcare termică pe lungimea lui decât dacă sarcina electrică declarată de producător este depășită sau dacă acesta este secționat. Problema se pune la conexiune, deoarece acolo aveți întotdeauna problema unei suprafețe mult mai mici de conexiune.
Exemplul firelor răsucite între ele:

Firele sunt tangente între ele. Practic, conexiunea dintre ele este doar pe o linie derivată din tangența dată de cele 2 (sau mai multe) fire. Suprafața asta în schimb poate fi mărită printr-o singură metodă (în cazul de față): adăugarea de cositor pentru a le lipi. Și atunci, da, ai făcut o conexiune zdravănă. Poate fi chiar mai bună decât cea pe cleme (cu șurub sau WaGo).
Problema cea mai mare e că foarte mulți electricieni evită lipirea. E mai dificil de făcut atunci când NU ai curent electric, pistoalele de lipit fiind electrice. Dar se poate face și asta.
Alternativa este să punem cleme, cum am mai vorbit. Față de fire doar răsucite, este net superioară conexiunea.
Acum, ghidându-ne după poza postării, în care se vede dezastrul creat în doză, doar codurile de culoare ne mai ajută și vă exemplific mai jos cum au fost legate:

Totul vine de la o doză master care trimite alimentările către doza fiecărei camere. Aici observați că am o priză și pe holul de la intrare și becuri pe hol și afară. Nu sunt mari consumatoare, din contră, priza aș putea spune că e pusă suplimentar pentru comfort, motiv pentru care le-am legat din aceiași doză.
Deși acolo cablurile par într-un haos, recunosc că ele sunt lucrate organizat. Pe principiul „Știu că am un șurub sub canapea, lasă-l acolo!” am făcut și aici. Firele sunt lăsate mai lungi pentru nevoie, dacă trebuie legat în altă parte și se secționează, să nu trag din perete ca disperatul.
Iar în toată casa am 5 doze mari și late:
- Doza Master din care pleacă alimentările pentru cele camere:
- Doza 1 din camera 1, care alimentează și cămara, pe același principiu ca mai sus.
- Doza 2 din camera 2, strict pentru ea.
- Doza 3 din hol, care alimentează camera 3 și holul.
- Doza Bucătărie. Despre ea nu a fost pomenit pentru că am venit cu fire individuale din tabloul electric aici, unde am făcut efectiv legătura cu bucătăria (firele ce veneau de la bucătărie aici).