Practic, șemineul era aranjat, tubulatura de evacuare era trasă, coșul exista, focul ardea. Tot ce mai trebuia făcut era să acopăr frumos totul cu o hotă pentru șemineu.
Ce e o hotă de șemineu?
Hota de șemineu reprezintă strict partea ce pleacă de la grinda superioară și ajunge până la tavan, îmbrăcămintea aceea a întregii structuri și pe sub care se face circulația aerului:
Bineînțeles, în această imagine, observați că sunt montate ventilatoare, unul de admisie și unul de exhaustare pentru a avea tiraj mărit. Eu personal nu am pus, mă bazez strict pe convecția aerului rece de la sol. Hotele de șemineu pot fi de mai multe tipuri:
Am schimbat un pic soluția tehnică față de George și am ales să fac hotă din cărămidă. Motivul este unul destul de simplu: la sobe se folosește cărămidă pentru înmagazinarea căldurii. Am făcut același lucru și aici.
Scopul șemineului nu l-am gândit doar să dea căldură în general în casă, pentru că el dogoare căldură imediat, ci și să degaje căldură până a doua zi, pe cât posibil.
Diferența dintre șemineu și sobă este că el lucrează ca un Godin (așa îi zice la noi sobei de tipul celei în link) zidit. Bagă căldură multă imediat dar cărămizile o și înmagazinează.
Structura de sub a fost inițial asta:
Am executat-o și, când am vrut să o prind pe grindă și pe perete, era să îmi rup spatele, să fac o hernie pe loc. Era mult prea grea pentru a o prinde, așa că am renunțat la ea și am mers pe profile de rigips și mi-am croit pe loc forma.
Am prins un profil UD sus de tavan și unul jos de grindă, cu dibluri. Profilul l-am debitat de așa natură încât să dau forma de trunchi de piramidă a șemineului. Mi-am trasat pe poziție totul. Am folosit un dreptar lung de 1.5m să dau centru din boloboc sus pe tavan de la grinda superioară și apoi mi-am făcut forma de U către colțuri.
După ce am pus aceste profile UD, în ele am prins profile CD cu pop-nituri de INOX.
ATENȚIE!!!
Pop-niturile se găsesc general din ALUMINIU. Aluminiul are o temperatură mai mică de topire față de alte metale. Nu știu câte grade ar fi în interiorul acelei hote când se încinge șemineul, dar pentru orice măsură de prevenție, cele de INOX sunt mai rezistente la temperatură.
Profilele OBLIGATORIU să le cumpărați produse de Saint-Gobain, tip RIGIPROFIL. Datorită nervurilor și striațiilor în urma execuției lor, rigiditatea este net superioară față de un profil din tablă lisă.
Același procedeu l-am aplicat și pe orizontală, tăind din profilele CD locașuri să se îmbine unul cu altul (chertare o numim noi în atelierele de prelucrări și am făcut-o cu o foarfecă de tablă). Pe înălțime am menținut o cotă între centrele profilelor de 230 mm pentru a mă putea sprijini pe ele cu cărămida.
La final a rezultat ceea ce vedeți mai sus. Fanta de sus pentru degajarea căldurii este aceasta (da, știu că pop-niturile sunt de inox, dar aici am măsurat pe unde iese căldura cu termometru, este o temperatură de aprox. 60°C) și acoperă cumva secțiunea lăsată sub șemineu în timpul punerii pe poziție.