Cum să tai unghiile animalului de companie

Știu că titlul de azi sună foarte ciudat pentru că e vorba de tăiat unghiile animalelor noastre de companie, dar pe cuvânt de onoare că e un lucru pe care nici nu credeam că e nevoie să-l știu până am intrat în posesia unui pisic.

Acum șașe ani și ceva am găsit un pisoi și alături de soția mea am decis că își va face veacul cu noi. În schimb aveam două mari probleme cu pisica în casă:

  • Neavând experiență, mi-era un pic frică de el cu litiera că nu știe și nu nimerește unde să se ducă să se încoroneze. Din prima zi a știut că acolo e camera de reculegere și a știut ce are de făcut.
  • Mobila din casă îmbrăcată în textil va fi ruptă din pricina dorințelor lui de a-și marca teritoriul și a-și ascuți unghiile.

Cel din urmă motiv m-a împins să merg cu el la un veterinar. Asta plus vaccinurile ce trebuiau făcute la mâță. O singură dată am fost cu el la veterinar pentru tăiatul de unghii și doar atât mi-a trebuit.

Când am văzut că veterinarul i-a tăiat unghiile în două minute, m-am minunat cât de repede a rezolvat problema. Efectiv devenise cumva un idol pentru mine să-l văd cu câtă dexteritate a executat această sarcină, mă gândeam deja să-mi fac abonament la el săptămânal pentru tăiatul de unghii.

Toate astea până am văzut pisica, mai exact ghearele pisicii: erau pline de sânge. Practic, dexteritatea lui a fost să prindă și să imobilizeze pisica cât să îi taie unghiile. Nici nu a apucat să miaune, n-a știut ce s-a întâmplat.

Am ajuns acasă și am căutat pe internet tot ce am nevoie pentru a tăia unghiile. Șașe ani mai târziu și încă un pisoi în casă, pot spune că stau în brațe și torc atunci când le tai unghiile. Plus de asta, deja sunt cooptat pentru tăiatul unghiilor altor animale de companie (câini și pisici) un pic mai agresive deoarece reușesc să nu le rănesc și să le mențin calme.

Unealta e un clește ca cel din poză ce se găsește la marea majoritate a farmaciilor veterinare. Nici nu e scump și vă scapă de multe probleme.

În primul rând, trebuie să vă prindeți pisica. Doar voi știți cum faceți asta, ai mei vin la mine fără să mă stresez eu prea tare pentru ei. Lăbuța lor ar trebui să fie așa:

Prin apăsarea unei pernițe, gheara iese în afară. Hai că ați făcut asta cu toții în copilărie când prindeați mâțele în spatele blocului, voiați voi să vedeți ce gheare are pisica aia și cât de expuși sunteți la pericolul de a fi zgâriați în caz că o chinuiți.

Am făcut un marcaj pe unde se taie. Practic, se taie înclinat pe unghie, nu drept, pentru a o menține plată o perioadă mai lungă de timp. Aici gheara are deja două săptămâni de când nu a mai fost „procesată”.

Partea aceea roz este exact ca la oameni: dacă ți-ai tăiat unghiile și ai atins bucata aia, urli de durere. La fel și aici, doar că o să vedeți cum curge sângele șiroaie de la asta. Se mai întâmplă să o atingeți un pic, vă spun din experiență, dar nu faceți din țânțar armăsar, mergeți înainte și aveți mai multă grijă.

Cu cleștele tăiați gheara printr-o mișcare rapidă și fermă pentru a nu o exfolia. Cu toate astea, se întâmplă ca ele să se exfolieze de la mama natură. Nu vă faceți griji, acea exfoliere cade singură, o lăsați acolo, n-o mai tăiați.

Îmi ia trei minute pe ceas să operez două pisici și o fac săptămânal. Am avut niște antecedente totuși cu un fotoliu care e tocat de ei, dar doar atât. Nu am pagube mari prin casă de-a lungul timpului și nici nu am ieșit vreodată gherănit pe mâini. Pentru că joaca cu pisica implică și un pic de zgâriat.


Lăsați un comentariu