Datorită stilului de mâncat pe care l-am adoptat de un an de zile, am avut o scădere în greutate foarte mare.
Așa că am fost deseori întrebat:
Cum ai reușit să slăbești atât?
Iar răspunsul meu a fost mereu: foamea. Am făcut foamea.
Acum, judecând logic, foamea n-am făcut-o. Mă scurgeam și muream până acum de nu știu câte ori. Doar am limitat foarte mult ceea ce mănânc.
Am discutat data trecută despre gestionarea caloriilor și cum se face. Pot spune că e un proces al naibii de anevoios. Când am început să îmi contorizez hrana, aveam impresia permanent că am să mor de foame.
Ajunsesem la un moment dat să deschid frigiderul, să mă uit în el la toate bunătățile ce mă strigau (pe cuvânt de onoare că am auzit la un moment dat cum striga după mine o bucată de prăjitură…), să oftez și să închid la loc ușa…
Dar nu ar trebui să fie așa de greu. Evident, nici ușor n-ar trebui să fie. Dacă mă iau în calcul pe mine, la 4100 kcal, corpul învățat cu așa ceva, e destul de drastică o scădere la 2000 kcal…
Încercați pe cât posibil să limitați zahărul PROCESAT. Mă refer la tot ce conține zahăr adăugat sau variante alternative cum ar fi:
- Siropul de glucoză / fructoză. Acesta este mai greu metabolizat de corp comparativ cu zahărul normal.
- Dextroza. Zahărul din comerț este compus din 2 molecule de zahar: glucoză și fructoză. Ei bine, dextroza de fapt este doar glucoză.
Iar, evitați băuturile cu zahăr. Nu mă refer la băuturile carbogazoase și vă dau un exemplu: să zicem că vrei să bei un fresh de portocale. Evident, e mai sănătos că nu are zahăr adăugat nu? Acel fresh e făcut în general din 6 portocale. Încercați în loc de a bea acel fresh să mâncați acele 6 portocale. Ar putea ține loc de o masă.
Apa minerală (cea carbogazoasă, cu bule, că există și apă plată minerală) este un substituent foarte bun la tot ce înseamnă băutură cu zahăr. Mai ales că aceasta conține mineralele necesare corpului.
Iar din punct de vedere mâncare: luați un cântar de bucătărie pentru a vă putea da seama cât mâncați. Înainte de a pune piciorul în prag, știu că umpleam caserola cu care mergeam la muncă cu vârf și îndesat. Asta însemna ~800g de mâncare. Încercați să urmăriți asta și veți vedea niște schimbări majore. Nu trebuie să o faceți mereu, veți vedea cu ochii voștri cât trebuie să puneți în farfurie și o să vă intre în instinc.
Dacă nu sunteți învățați cu cantitatea asta micșorată de hrană, adăugați lângă o salată (sau chiar și legume crude). Ele au puține calorii pe 100g de legumă. Vă umple stomacul, oferă nutrienții necesari (vitamine, antioxidanți etc.) și nu vă încarcă numărul de kcal consumate.
Mai jos aveți două exemple:
În partea stângă, am luat în calcul o masă formată din 350g de piure de cartofi (rețeta este introdusă strict după cum îl prepar eu) cu 150g de piept de pui (l-am pus vrac pentru că a fost făcut la air fryer, dar găsiți în aplicație tot soiul de variante).
În partea dreaptă avem 200g de piure de cartofi, 150g de salată de varză și 150g de piept de pui. Cantitativ, mâncarea este aceeași. 500g de mâncare la masă. Însă diferă aportul caloric ingerat și, evident, băgăm nutrienți mai diverși în corp.
Schimbări de genul vă vor ajuta să vă atingeți scopul propus. Am mai zis, scopul nu ar trebui să fie să slăbim, pentru că dacă l-am atins (și oricine îl poate atinge, sunt sigur) nu vom mai avea alt scop și vom renunța la “dietă”.
Ar trebui să fim atenți la corpul nostru pentru că ar trebui tratat ca un templu (sună biblic, știu). Ceea ce mâncăm reprezintă strict ceea ce suntem noi în viața de zi cu zi.
G.I.G.O. – Gunoi introduci, gunoi obții.
Sursă foto: Freepik