După ce am terminat eu cu tot ce înseamnă bucătărie și cu partea de gresie / faianță, am zis că aș fi putut folosi același mobilier pe care îl aveam acolo băgat. Bineînțeles că nu am făcut asta, încă de la început am luat hotărârea să schimbăm din rărunchi bucătăria, așa că am făcut un mic proiect de mobilier de bucătărie încă de la bun început.

Pornind de la schița de mai sus, m-am concentrat temeinic pe mobila din stânga, ce avea să fie din PAL cu fronturi de MDF înfoliate, așa cum sunt marea majoritate a pieselor de mobilier pentru bucătărie.
Probabil veți întreba de ce nu am ales să fac mobilier din lemn masiv. Iar răspunsul pentru acest lucru este un pic mai complex: în primul rând nu am avut material destul, iar dacă aș fi ales să cumpăr materialul din comerț, aș fi intrat direct în faliment. În al doilea rând, la momentul ăla era încă la categoria începător cu proiectele de lemn. Aveam câteva în desfășurare, dar nu eram la un nivel foarte avansat, sculele erau la un nivel de începător.
Dar ceea ce m-a convins la mobilierul de PAL în special a fost posibilitatea de a o proiecta după cum vreau eu, fără să am cunoștințe prea mari. Acum, când vorbim, fac mobila de bucătărie deja eu, am piesele cam pregătite și doar le modific după caz, cu cote (unde este luat în calcul și cantul). Dar pentru cei ce nu aveți mari cunoștințe, una din alegeri este să mergeți cu o firmă specializată ce vine, măsoară acasă sau cu o firmă unde mergeți voi cu niște măsurători și idei.
Spre exemplu: primul meu contact cu astfel de oameni ce fac mobilier de bucătărie a fost atunci când am achiziționat pentru bucpătăria noului apartament, moment în care am mers în Prelungirea Ghencea, unde sunt mai multe categorii de creatori de mobilă (bucătărie, dormitor, living și altele) și am ales de acolo tot ce era de ales.
La momentul ăla, mobila bucătăriei ne-a dus 7000 de lei (în anul 2017). Un preț care cred că în această perioadă ar fi mult mai sus. Dar oamenii au venit acasă, au măsurat mobila cu mâna lor, și-au pus la contribuție gândirea și au făcut tot ce era de făcut, inclusiv montajul ei.
Ei bine, pentru la țară am ales varianta de a le proiecta și executa la Mam Bricolaj. Mulți din București au auzit de ei, deoarece au sediu doar în București, dar pentru cei ce nu știu, Mam Bricolaj este o firmă ce vinde module și piese de mobilier, în special de bucătărie, oferind și servicii de proiectare a acesteia, bazându-vă pe cote de acasă.

Avantajul mare la Mam Bricolaj este că anumite corpuri sunt standardizate, între care menționăm: cel de cuptor și cel 600 mm văzut în partea de jos. Restul de corpuri au fost făcute pe comandă datorită spațiului restrâns, dar și a înălțimii mai mici. Apartamentele (și casele) noi au tavanul la o înălțime de aproximativ 2.75 metri, pe când la țară am cât se vede: 2.04m cu gresie cu tot.
Proiectarea la ei costă 100 de lei pe oră și în două ore te rezolvă destul de repede, dacă te duci cu ideile exacte în ceea ce ai de făcut. Sincer să fiu, se poate și mai repede, dar și eu la momentul ăla m-am dus fără a avea toate lecțiile făcute de acasă, așa că două ore sunt de luat în calcul pentru orice eventualitate.

Un lucru ce este în total dezavantaj îl reprezintă montajul: trebuie să v-o montați singuri sau să chemați pe cineva să vă ajute. Dacă sunteți un pic îndemânatici, o puteți monta voi pentru că atunci când proiectarea la Mam Bricolaj ia sfârșit, vi se dă un deviz de materiale ce include și ultimul șurub necesar asamblării și schițe cu proiectul plătit.
Toate piesele pot veni pregăurite (sau nu, voi alegeți) și doar să faceți montajul. În cazul de față, am ales să pregăuresc fronturile pentru balamale și piesele de corpuri să mi le făuresc eu singur acasă prin găurire și aliniere. Cu toate astea, fiecare corp avea piesele înfoliate separat, pentru a nu apărea confuzii.
Asamblând, am ajuns la ce se vede mai jos, urmând să montez electronicele în fiecare loc dedicat. Toată distracția asta m-a dus 3700 de lei, incluzând blatul, corpurile, fronturile și șuruburile. Cred câ am mai investit 100 de lei în siliconul de la marginea blatului și de la chiuvetă. Zic 100 de lei pentru că nu îmi mai aduc aminte acum dacă am avut cheltuieli neprevăzute atunci, așa că zic 100 de lei să fiu asigurat.
Un total ar fi: 3700 de lei (mobilier) + 200 de lei (proiectarea) + 100 de lei (neprevăzute) = 4000 de lei la final de cursă. Și sincer să fiu, calitatea materialelor sunt mult mai bune față de ce am la București. PAL-ul este de la Kronospan, firmă românească ce fabrică PAL, iar fronturile sunt de la NETFRONT.