Cum să ajungi în Delta Dunării, pe buget redus

Unul din motivele auzite de mine cu privire la Delta Dunării este cum să ajungi acolo. Mai exact: cum reușești să ajungi acolo pe buget redus.

La ce mă refer când fac mențiunea asta de „buget redus”?

În primul rând, trebuie să ne calculăm transportul până acolo, că de fapt de aici și pleaca toată chestia cu bugetarea. Țineți minte că am apucat să vorbesc pe aici despre diferența de preț dintre transportul în comun și transportul cu mașina personală.

Ei bine, chiar și asta am luat în calcul la bugetare, deoarece biletul de tren până în Tulcea era 95,5 lei:

Stau și fac calculul: 2 persoane cumpără câte 2 bilete => 382 de lei numai drumul. Iar durata se vede, 5 ore și 34 de minute. Nu e tocmai ok.

Pe când, la categoria mașină personală, din nou motorina m-a dus aproximativ 300 de lei (și asta pentru că la dus m-am grăbit ca un nebun pentru că era un accident pe A2 și eram la riscul de a pierde barca).

Aș tinde să cred că la o mașină de tip sedan ar fi un consum de 5% la drum întins, la un mers civizilat. Distanța Tulcea – București este de 281 km dus, 281 întors. În total zic 600 de km că nu știi ce mai intervine. 5 (L/100km) * 6 (sute de km) * 7.1 lei motorina (va fi de mâine 7.6 lei, trăiască Guvernul!) = 213 lei combustibil dus întors. Se mai adaugă 22 de lei (2 x 11 lei) taxa de pod de la Giurgeni.

Dacă mai ai și un copil (sau 2, 3), prețurile la CFR se pun la reducere cu 50%. Dar știți unde se pretează cel mai bine să folosești CFR-ul? Dacă ești student: ai reducere de 90%, asta ar însemna 10 lei un bilet de drum. Ori asta n-o va echivala nici o mașină care ar trebui dusă până în Tulcea oricum ar fi.

Problema de ajuns în Tulcea se rezolvă, dar ce faci că pentru a ajunge în Delta Dunării, trebuie să folosești un mijloc de transport pe apă? Cum ajungi?

Atenție! Eu vorbesc de situația în care trebuie să ajungi pe brațele canalelor Dunării: Mila 23, Crișan, Sulina, Sfântul Gheorghe și alte destinații de genul unde avem acces doar cu barcă. Nu luăm în calcul Murighiol unde se ajunge cu mașina. Pentru că acolo vorbim de acces DOAR cu mașina. Am verificat pe site-ul CFR și nu ai nici o variantă de tren să ajungi la Murighiol de la București.

Pentru a merge pe apă, se poate alege varianta mai scumpă, dar cumva mai rapidă de șalupă semirapidă. Prețul per persoană este de 100 de lei, sunt mai multe ore la care se pleacă și te duce fără probleme fix în fața hotelului / pensiunii la care ești cazat.

Varianta 2, variantă aleasă și de mine și de soție este reprezentat de NavRom Delta, un mijloc de transport în comun al județului Tulcea gândit în special pentru oamenii ce locuiesc acolo. Recent însă s-au modernizat și poate merge oricine cu el.

Dau exemplu: Am fost în Crișan și ne-a costat 43 de lei biletul de persoană. Durata a fost cu 30 de minute mai mare față de o șalupă semirapidă și ne-a lăsat strict la „stația” bărcii din Crișan, din centrul satului. De acolo au venit cei de la Hotel să ne preia, să ne ducă la ei.

Comparăm prețurile?

  • Șalupă semirapidă: 2 x 100 lei (că suntem 2 persoane) x 2 (trasee, dus-întors) = 400 lei.
  • NavRom Delta: 2 x 43 x 2 = 172 lei.

Și mai menționez un avantaj aici: șalupa îți amestecă perișoarele în burtă pe toată durata călătoriei și asta pentru că e foarte ușoară, iar valurile le va resimți din plin. Pe când Nava de la NavRom este imensă și nu simte nici un val. Călătoria se compară cu cea de Ferry Boat de la greci.

Deci soluții pentru a ajunge în Delta Dunării sunt: fie cu trenul, fie cu mașina. Un alt avantaj al mașinii este priveliștea, una pe care din tren cu greu o vezi. Și vă voi explica în articolele viitoare de ce zic asta.


Lăsați un comentariu