Cum măsori ceva rapid

În nemernicia mea, data trecută am explicat cum se folosește un șubler. Și tot acolo am evidențiat mai multe metode de măsură, fără de care nu putem porni nici un proiect.

De departe, cea mai rapidă metodă de măsurat e utilizarea unui șablon. Vedeți voi, în momentul în care aveți de lucrat în masă ceva, va trebui ca toate piesele să vă iasă identic (cu toleranțele de rigoare).

Asta veți observa și în marile fabrici, la categoria SDV-uri (Scule, Dispozitive, Verificatoare). Șablonul practic este un dispozitiv de măsură.

Să luăm un exemplu:

Aici avem un scaun făcut de mine, primul chiar. Beteag poate pentru unii, dar dificil de a se executa dacă stai să măsori continuu. Și de asta am avut primul scaun catalogat „eșec” încă de la bun început.

De ce?

Am făcut un scaun de șablon. Am făcut toate îmbinările de așa natură încât să mă ajute pe mine pe viitor. Și primul scaun l-am lăsat pe terasă la mine.

Să ne întelegem din capul locului: când zic că l-am considerat eșec, mă refer că el nu va fi vândut niciodată către cineva, că mi-e rușine de cum a ieșit. Dar nu e rupt / stricat / nefolosibil. Este lângă alte 3 scaune puse pe terasă și rezistă deja de 4 ani.

Ei bine, să zicem că la bucățile de lemn ce constituie șezutul și spătarul mai e cum mai e, avem o singură debitare, se poate face la măsură pe lungime și măsori de fiecare dată (deși, dacă stai să o calculezi, tot mai repede e să folosești prima piesă drept șablon). Dar când vine vorba de laterale, deja e next-level.

Practic, acolo avem o piesă debitată numai pe curbe. Ia imaginați-vă voi să măsurați de fiecare dată fiecare curbă, să o trasați cu compasul, cu linie și creion, dublă verificare, verificarea îmbinărilor etc. Cât ar dura execuția unui scaun? Ehe măre, nici nu vreau să îmi imaginez.

Evident, mi-am făcut primul șablon trasat pentru laterale. Am stat și am măsurat cred că o săptămână până ce elementele s-au îmbinat perfect între ele. Abia apoi, le-am denumit șabloane. Și ele au fost folosite pentru debitare la toate scaunele.

Nu există metodă mai rapidă. Și orice șablon, chit că e făcut din 2 table sudate în T, se va numi șablon sau dispozitiv. Așa este cel mai eficient mod pentru prelucrare. Iar șabloanele se găsesc și în comerț: de găurit (cu toate că ăsta e mai mult un dispozitiv strict pentru găurire), de conturat curbe și trasat ulterior, de desenat și câte și mai câte.


Lăsați un comentariu