O chestie ce mă măcina rău la bucătărie era lipsa de prize electrice. Aveam o priză dublă doar în bucătărie și nu era suficientă pentru ce aveam eu nevoie, mai ales că doream o modernizare ca la carte pentru la țară.

După cum se vede, fiecare priză are locul ei dedicat în funcție de necesități: priza de la frigider e montată unde trebuie, la 400 de mm de la sol, priza de la colț e pentru diverse montată la înălțime de 300 mm de la blat (adică 1200 de mm de la sol), celelalte două prize sunt în paralel, dar în aceeași linie, pentru cuptor și aprinderea de aragaz (verde, 400 mm de la sol) și pentru alte ustensile (roșie, 1200 mm de la sol). Ultima priză era existentă, singura de altfel.
Eh, uite aici e un exemplu elocvent despre a avea idee ce vrei să faci înainte de toate: dacă mi-am făcut o oarecare schiță de montaj, am știut dimensiunile mobilei de bucătărie, dar am știut și unde mi-ar veni aparatajul electric în casă montat. Astfel că mi-a fost ușor să mă ghidez.
Sigur, nu vedeți nici o cotă exactă (exceptând cota de la sol) a prizelor pentru că nu am făcut decât niște canale în care am introdus copex-ul cu firele și niște socluri de doze îngropate. Că e cu cinci milimetri mai la stânga sau mai la dreapta nu va avea importanță.
Apropo, ce materiale mi-au trebuit aici să execut toată lucrarea într-un regim de urgență:
- Copex, recomandat de fiecare dată de la Dietzel. Recunosc cu mâna pe inimă că la momentul ăla nu am știut că exista această firmă, așa că am luat ce am găsit mai ieftin. Eficient și acela, dar având termen de comparație între ele, prefer acest tub de la Dietzel.
- Fire de 2.5mm², pentru fază, nul și împământare. Aici calculați fiecare pentru traseu cât aveți nevoie, eu am luat 30 de metri din fiecare și mi-au fost arhisuficienți.
- Doze îngropate. Nu recomand, aici am folosit doze rotunde și ieftine (dar mai slab calitative), iar în casă am folosit de la Gewiss, după ce am mai învățat câte una-alta.
- Prize. Aici nu vă zgârciți, luați prize duble dar de la o firmă mai lăudată. Am Legrand puse în toată bucătăria.
- Mortar rapid pentru astuparea golurilor de la CERESIT – CX5. Credeți-mă când o zic, dacă vă mișcați repede, mortarul ăsta vă va salva.
Scule necesare?
- Polizor unghiular cu disc diamantat pentru decupaj în perete.
- Un șpaclu.
- Un patent.
Nu vă plictisesc cu procedura de tras cabluri prin copex, o aveți mai sus mot-a-mot. Cât despre decupatul în perete, un creion pentru a trasa drept și decuparea se face cu discul. Se face un șanț și apoi se cioplește efectiv golul. Eu având cărămidă, a mers totul rapid.
Cu mortarul vreau să fac în schimb o observație, anume, trebuie să vă mișcați repede. El se întărește în 5 minute încât nu mai poate fi aplicat, iar în 20 de minute e bocnă, îl mai scoți doar cu dalta și ciocanul. Preparați-vă doze mici și țineți găleata la loc fără umezeală. Umpleți șanțurile repede. Abia apoi tencuiți peste.
Pentru bucătării strict, mai ales în cazul în care sunt eu (cu anexă gospodărească și nu inclusă în construcția casei) este obligatoriu să aveți prevăzută instalație de împământare. Lăsați că există diferențial care v-ar scuti de probleme, nu vă bazați pe el și prevedeți o instalație de împământare sigură, cu o rezistență electrică de maxim 0,4 ohmi.
Treaba cu instalația electrică mi-a luat o zi (opt ore) să o fac complet, de la decuplat din tablou tot până la realimentat complet bucătăria.
(sursă foto: Freepik)